Von der Leyen: Krizu na sjeveru Kosova riješiti dijalogom

Vratimo se pregovaračkom stolu, da pronađemo trajno rješenje, a jedini način da se to postigne je dijalog uz pomoć Evropske unije, kazala je predsjednica Evropske komisije.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen tokom sastanka s predsjednicom Kosova Vjosom Osmani (Anadolija)

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je u srijedu da se kriza na sjeveru Kosova može riješiti samo dijalogom te da o tome danas u Briselu diskutiraju pregovarači Kosova i Srbije.

Von der Lejen i premijer Kosova Albin Kurti su, nakon obilaska obdaništa “Cicrimat“ u prištinskom naselju Kalabria, koje je izgrađeno sredstvima Evropske unije, održali zajedničku konferenciju za novinare, na kojoj su govorili o evropskim integracijama Kosova, ali prije svega o krizi na sjeveru Kosova, gdje lokalni Srbi deseti dan zaredom blokiraju puteve ka graničnim prelazima, zbog odluke Vlade Kosova o uvođenju reciprociteta na srbijanske registarske tablice.

Prilikom ulaska vozila sa srbijanskim registarskom oznakama na Kosovu vozači su dužni postaviti privremene tablice Kosova, mjera koja od ranije važi za vozila koja s tablicama Kosova ulaze na teritoriju Srbije.

Odluka Vlade Kosova izazvala je oštre kritike kosovskih Srba, koje podržava službeni Beograd, prenosi Anadolija.

Zabrinutost zbog krize na sjeveru Kosova

Predsednica EK-a je kazala da je zabrinuta zbog krize na sjeveru Kosova te je istakla da se ona može riješiti samo dijalogom.

“Veoma je važno da situacija ne eskalira. Vratimo se pregovaračkom stolu, da pronađemo trajno rješenje, a jedini način da se to postigne je dijalog uz pomoć EU-a, koji je jedina platforma za rješavanje trenutne krize. I dalje ćemo biti u kontaktu, jer želim vidjeti napredak Kosova, a to je moguće samo zahvaljujući saradnji“, rekla je Von der Leyen.

Kurti je rekao da je predložio da i Kosovo i Srbija ukinu privremene tablice i da je spreman za sveobuhvatnost i reciprocitet sa Srbijom, jer jednakosti nema bez reciprociteta.

Istakao je da je Kosovo prihvatilo prijedlog komandanta Kfora da se uklone barikade i da vojnici Kfora zamijene kosovske specijalce, ali da je Srbija odbila takav predlog.

Dodao je da su predsjednici četiri opštine na sjeveru Kosova s većinskim srpskim stanovništvom odbile prijedlog Kfora, nakon konsultacija s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Kurtije je ponovio da su specijalne jedinice policije Kosova na graničnim prelazima Brnjak i Jarinje da bi se zaštitili graničari i granični prelazi.

Istakao je da Kosovo ne želi da na sjeveru bude barikada, niti napada kao što je bio u Zubinom Potoku, s terorističkim elementima.

‘Vučić priča jezikom devedestih’

“Kriza na granici Kosova i Srbije je zbog neprihvatanja Srbije da na Jarinju i Brnjaku počinje druga država. Tu državu su prihvatile 22 države EU-a i 26 država NATO-a. Nezavisnost Kosova jeste realnosti i mislim da što prije Srbi i Srbija to private, bolje će biti za sve nas. Srbi su na Kosovu dosta kooperativni što se tiče naših mjera, ali imate predsjednika države Srbije koji priča jezikom devedestih godina prošlog vijeka i mislim da je tu problem. Ne možete s tenkovima doćite na granicu i podići u zrak Centar za registraciju vozila u Zubnom Potoku i pri tom dovesti ruskog ambasadora na granicu”, kazao je Kurti.

Von der Leyen je, govoreći o evropskim integracijama Kosova, istakla da nije izgubljen iz vida cilj da Kosovo postane dio EU-a te da kosovska djeca imaju evropsku perspektivu.

Kazala je da Kosovo treba nastaviti s ekonomskim razvojem i s njegovanjem evropskih vrijednosti.

Važno je, dodala je, da Kosovo nastavi konsolidirati borbu protiv kriminala i korupcije.

Kazala je da se ni strateške investicije ne ostavljaju po strani, jer su bitne za održiv razvoj, pomenuvši projekat autoputa Niš – Priština, koji finansira EU, a koji treba i simbolično povezati Kosovo i Srbiju.

Von der Leyen poručila je da je EU investirao tri milijarde eura na nabavku vakcina za zemlje Zapadnog Balkana, a Kosovo je dobilo 187 miliona za suočavanje s posljedicama pandemije korona virusa.

Navela je da EU podržava vakcinaciju protiv korona virusa te da je jako važno da se sve vakcine iskoriste.

Predsjednica EK-a ranije se sastala s predsjednicom Kosova Vjosom Osmani, čime je počela posjetu Kosovu, u sklopu obilaska država Zapadnog Balkana.

Von der Leyen je u utorak posjetila Albaniju i Sjevernu Makedoniju.

Pohvala za dostignuća Crne Gore

Na konferenciji za novinare s albanskim premijerom Edijom Ramom izjavila je da je zabrinjavajuće povećanje tenzija između Kosova i Srbije zbog situacije na sjeveru Kosova.

“Neophodno je smanjiti ovu napetost i vratiti se dijalogu. EU je također izgrađena na osnovu dijaloga”, istakla je Von der Leyen.

Predsjednica EK-a danas je doputovala u Crnu Goru, gdje ju je dočekao predsjednik Skupštine te zemlje Aleksa Bečić.

“Tu sam da vas ohrabrim, i pohvalim za dostignuća, ali također ohrabrim da ostanete na evropskom kursu, vrijedi toga. Politički dijalog je sada neophodan za Crnu Goru, da napreduje u oblasti vladavine prava, ispunjavanja mjerila i napretka na evropskom putu. To takođe znači da je važno da ne bude nazadovanja. Vjerujemo političkim snagama i društvu da će uspjeti da nađe potreban konsenzus i prevaziđe podjele i očuva zemlju kao multietničku i tolerantnu po čemu je poznata”, rekla je u Podgorici.

U okviru posjete Crnoj Gori, Von der Leyen je posjetila Institut za javno zdravlje, gdje je uručila donaciju Evropske unije – uređaj za masovno PCR testiranje vrijedan 500 hiljada eura.

Isto veče, Von der Leyen je otputovala u Beograd, gdje ju je dočekao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, s kojim će razgovarati večeras, dok je za sutra planiran susret sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i obilazak početka radova na novom željezničkom koridoru kod Niša.

Von der Leyen obilazak regije završava u četvrtak posjetom Bosni i Hercegovini.

Planirano je da prisustvuje otvaranju graničnog prelaza i mosta Svilaj, koji se nalazi na sjeveru države, na granici Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane

Više iz rubrike VIJESTI
POPULARNO