Mediji: CIA razmatrala opcije o ubistvu ili otmici Juliana Assangea

Navodno je tadašnji direktor CIA-e, a kasniji državni tajnik, Mike Pompeo tražio osvetu nakon što je WikiLeaks objavio tajne CIA-ine dokumente.

Britanci su uhitili Assange-a 2019.godine nakon što je Ekvador povukao zaštitu osnivaču WikiLeaksa (Arhiva)

Američka središnja obavještajna agencija – CIA – razmatrale je opcije o ubojstvu ili otmici osnivača WikiLeaks-a Juliana Assangea 2017.godine, javlja Yahoo News. Navodno je tadašnji direktor CIA-e, a kasniji državni tajnik, Mike Pompeo tražio osvetu nakon što je WikiLeaks objavio tajne CIA-ine dokumente. On je često objavljivao informacije koje je dobijao od ruske obavještajne agencije. Assange se u to vrijeme nalazio u ambasadi Ekvadora u Londonu.

CIA je, navodno, 2017.godine obavijestila vodeće dužnosnike iz Trumpove administracije o svojim namjerama, a izravan povod je bilo objavljivanje tisuća stranica tajne dokumentacija na WikiLeaksu u 2017.godini koji su hakirani, a govorili su o tajnim tehnikama za prisluškivanje i nadzor ljudi (Vault 7 leak).

Te je godine Mike Pompeo proglasio WikiLeaks “ne-državnom neprijateljskom obavještajnom službom”, što znači da su se mogle koristiti vrlo agresivne akcije koje se koriste protiv stranih državnih obavještajnih agencija. “Pompeo i mnogi drugi iz Trumpove administracije bilo su jako osramoćeni zbog objavljivanja dokumentacija u Vaultu7 na WikiLeaksu i bili su željni krvave osvete – kaže jedan bivši CIA-in agent.”

Odbačen plan o atentatu

Julian Assange je u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu živio od 2012.godine nakon što je Švedska tražila njegovo izručivanje za navodno seksualno zlostavljanje. Assange je tvrdio da je to laž i da ga Šveđani žele isporučiti Sjedinjenim Državama gdje je već bio optužen za objavu tajnih dokumenata. Sjedinjene Države su u tome doba tvrdile da imaju podatak da je Rusija kanila prokrijumčarati Assangea iz Velike Britanije u Moskvu. Jedan od mogućih scenarija u sprječavanju tog bijega bila oružana bitka s ruskim agentima na ulicama Londona.

Na kraju su planovi o atentatu bili odbačeni zbog legalne zabrinutosti među visokorangiranim Trumpovim suradnicima.

Britanci su uhitili Assangea 2019.godine nakon što je Ekvador povukao zaštitu osnivaču WikiLeaksa. On se još uvijek nalazi u zatvoru u Londonu, a u siječnju je britanski sudac odbio američki zahtjev o izručivanju.

Izvor: Agencije