Amazon najavio 55.000 novih radnih mjesta

Američka kompanija za e-trgovinu otvara nova radna mjesta širom svijeta u sektorima administrativnih poslova, robotike, istraživanja i inženjeringa.

Gotovo 40.000 radnih mjesta bit će otvoreno u SAD-u, 2.500 u Velikoj Britaniji, a ostatak uglavnom u Indiji, Njemačkoj i Japanu (EPA)

Američka kompanija za e-trgovinu Amazon saopćila je da otvara novih 55.000 radnih mjesta širom svijeta u sektorima administrativnih poslova, robotike, istraživanja i inženjeringa.

Gotovo 40.000 radnih mjesta bit će otvoreno u Sjedinjenim Američkim Državama, 2.500 u Velikoj Britaniji, a ostatak uglavnom u Indiji, Njemačkoj i Japanu, prenosi Tanjug, pozivajući se na BBC.

Glavni izvršni direktor Andy Jassy, koji je na toj poziciji zamijenio Jeffa Bezosa, izjavio je da Amazon mora povećati radnu snagu kako bi kompanija išla ukorak sa širenjem djelatnosti maloprodaje, računarstva u oblaku i oglašavanja.

Otvaranje ureda u Zagrebu

Veliki broj pozicija će vjerovatno biti namijenjen novom kompanijskom programu lansiranja satelita (Kuper Projekat), s ciljem širenja pristupa širokopojasnoj mreži.

Amazon je ove godine već zaposlio u Velikoj Britaniji 10.000 ljudi, čime je njegova radna snaga u toj zemlji dostigla 55.000.

Ova američka kompanija je, također, krenula s otvaranjem ureda u Zagrebu, izvijestili su u četvrtak hrvatski mediji.

Izvor: Agencije