Kosnett: Američki ciljevi za Kosovo ostaju isti

Ambasador SAD-a na Kosovu izjavio je da je administracija predsjednika Joe Bidena zvanično prihvatila obaveze iz Vašingtonskog sporazuma.

Američki ambasador je istakao da, iako su metode Trumpove i Bidenove administracije različite, opšti pristup Kosovu nije mnogo drugačiji (EPA)

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Philip Kosnett izjavio je da je administracija predsjednika Joe Bidena zvanično prihvatila obaveze iz Vašingtonskog sporazuma i da ima približno isti pristup Kosovu kao i administracija bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

“Svi američki ciljevi za Kosovo ostaju isti: mir, pravda, prosperitet. Mnogi su bili iznenađeni kada je Bidenova administracija, koja je promijenila mnoge vanjskopolitičke inicijative prethodne administracije, formalno prihvatila obaveze Vašingtonskog sporazuma, jer smatramo da su napori za jačanje ekonomskih veza Kosova sa susjedima, uključujući Srbiju veoma važni za ekonomsku budućnost Kosova”, rekao je Kosnett u intervjuu za portal Kallxo, prenosi Ekonomija online.

Pristup Kosovu

Američki ambasador je istakao da, iako su metode Trumpove i Bidenove administracije različite, opšti pristup Kosovu nije mnogo drugačiji, piše Tanjug.

“Sveukupni pristup SAD-a prema Kosovu, nije se mnogo promijenio već godinama, bez obzira ko je u Ovalnom kabinetu”, dodao je Kosnett.

Izvor: Agencije