Uz pomoć Švedske do smanjenja zagađenosti zraka u Sarajevu

Švedska i Kanton Sarajevo izdvojit će 1,5 miliona eura za zamjenu peći na ugalj, posebno u naseljima gdje su dominantni izvori zagađivanja kućna ložišta na čvrsta goriva.

Iz godine u godinu se ističe kako Sarajevo treba hitnu akciju za rješavanje zagađenosti zraka (Al Jazeera/Arhiva)

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo i Švedska osigurali su 1,5 miliona eura za zamjenu peći na ugalj i ostala čvrsta goriva, piše Fena.

Cilj je smanjenje zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo, posebno u naseljima gdje su dominantni izvori zagađivanja kućna ložišta na čvrsta goriva.

Sporazum o finansiranju na projektu povećanja energetske efikasnosti kroz subvencioniranje zamjene peći na ugalj i ostala čvrsta goriva certificiranim pećima i toplotnim pumpama u domaćinstvima u Kantonu Sarajevo potpisat će predstavnici Ministarstva i Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) u ponedjeljak, 13. septembra.

Sarajevo traži rješenje za zagađeni zrak

UNDP će implementirati aktivnosti u okviru projekta “Zeleni ekonomski razvoj” koji finansira Švedska, a koji je posvećen kreiranju uslova za investicije u povećanje energijske efikasnosti javnih objekata kako bi se ostvarile budžetske uštede, povećao broj “zelenih radnih mjesta”, poboljšao komfor za korisnike i reinvestirala ušteđena sredstva što doprinosi privrednom napretku zemlje i očuvanju životne sredine.

Iz godine u godinu se ističe kako Sarajevo treba hitnu akciju za rješavanje zagađenosti zraka.

Kao najveći krivci za ovakvo stanje u glavnom bh. gradu spominju se stari vozni park koji troši fosilna goriva, zatim grijanje domova na ugalj, kao i neregulirana stambena politika koja je doprinijela blokiranju protoka zraka.

Izvor: Agencije