Novi detalji iz optužnice protiv Belivuka: Za grupu nema budućnosti bez ministra Stefanovića

Srbiju potresa afera u kojoj se visoki državni dužnosnici, među njima i predsjednik Vučić, dovode u vezu s kriminalnom grupom Veljka Belivuka.

Veljko Belivuk i nekolicina njegovih saradnika uhapšeni su u februaru 2021. godine [Stefan Tomasevic/ATAImages/PIXSELL]

Optužnica protiv grupe Veljka Belivuka koju je tužilaštvo Srbije podiglo prije sedam dana u detalje objašnjava na koji način je ovaj klan sprovodio ubistva, ali ne otkriva ništa o političkoj i policijskoj podršci koju je godinama ova kriminalna grupa uživala i zahvaljujući kojoj je postala jedna od najmoćnijih u Beogradu, objavila je u petak Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (Krik).

Isti medij navodi da nije jasno ni kako je klan mjesecima ubijao tokom istrage, naočigled policije i BIA-е koja je na njih motrila.

Jedan od članova klana, koji je progovorio protiv šefova, na ispitivanju u tužilaštvu rekao je da su mu prenijete riječi Belivuka kako za grupu nema budućnosti ukoliko Nebojša Stefanović izgubi mjesto ministra – mada ove riječi nisu prenijete u optužnici, piše KRIK.

Je li Belivuk povezan sa vrhom države?

Srbiju već nekoliko sedmica potresa afera u kojoj se visoki državni dužnosnici, među kojima i predsjednik Aleksandar Vučić, dovode u vezu s članovima organizirane kriminalne grupe čije su vođe uhapšene u februaru ove godine.

Belivuk i nekolicina njegovih saradnika uhapšeni su početkom godine, a tu je akciju vlast okarakterizirala kako odlučnu i ustrajnu borbu države protiv organiziranog kriminala i mafijaških klanova.

Ministar policije Aleksandar Vulin izjavio je tada kako je riječ o „najjačoj kriminalnoj grupi poslije Zemunskog klana”, čiji su članovi, među ostalom, osuđeni i zbog ubistva srbijanskog premijera Zorana Đinđića.

Belivuk je u javnosti dugo poznat kao vođa jedne od navijačkih grupa Partizana, ali su se vremenom uz njegovo ime vezale i brojne kriminalne aktivnosti.

KRIK je krajem jula objavio prvi dio iskaza Belivuka u kojem on govori o svojim navodniom vezama sa vrhom države, što je izazvalo oštre reakcije nekih tabloida u Srbiji. Tabloidi su tada objavili tekstove u kojima su taj medij doveli u vezu s kriminalnom grupom uhapšenog Belivuka. To su osudila domaća i međunarodna novinarska udruženja i zatražila hitnu reakciju tužilaštva.

Uz odbacivanja optužbe za ubistva, Belivuk je istražiteljima rekao da je od njega neke usluge tražio sam srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i njegovi najbliži suradnici. Belivuk tvrdi da je vlast od njega tražila više usluga: da se na Partizanovim tribinama ne skandiraju parole protiv predsjednika, da zastrašuje one koji su organizirali proteste protiv vlade, da spriječi huliganske incidente na Paradi ponosa, ali i da izvrši pritisak na taksiste da otkažu proteste protiv aplikacije za prijevoz CarGo.

Vučić spreman ići na poligraf

Srbijanski predsjednik negirao je da se ikada vidio, sastajao ili na bilo koji način razgovarao sa članovima grupe Veljka Belivuka i da je spreman da o tome govori pred svim nadležnim organima ili čak i javno da se podvrgne poligrafu.

Urednik KRIK-a Stevan Dojčinović rekao je ranijem u intervjuu za Al Jazeeru da je Veljko Belivuk najvjerovatnije izgubio veze koje je imao u policiji Srbije, i da će ovog puta teško izbjeći pravdu, kako je činio ranije. No, za Dojčinovića je pravo pitanje da li će Srbija osim Belivuka procesuirati i one koji su Belivuku pomagali u činjenju krivičnih djela, a dolaze iz politike i policije.

Dojčinović je rekao da ne treba odmah povjerovati u optužbe koje je Belivuk iznio na račun državnog vrha Srbije, no pozvao je tužilaštvo da svakako provjeriti njegove navode.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada