Sead Kajtaz: Velež se vraća na staze stare slave

Bivši fudbaler ‘Rođenih’ uvjeren je da ekipa koju s klupe predvodi Feđa Dudić može napraviti iskorak na evropskoj sceni.

Sead Kajtaz - Uvijek uz Velež (Foto: Fudbalski savez Bosne i Hercegovine)

Evropska bajka Veleža i dalje traje. Nakon što su eliminisali sjevernoirskog Colerainea, a potom i favorizovani grčki AEK, “Rođeni” će u okviru trećeg pretkola Konferencijske lige odmjeriti snage sa švedskim Elfsborgom.

Prvi meč igra se u četvrtak u Švedskoj, dok je revanš na programu sedam dana kasnije u Sarajevu.

Nekadašnji fudbaler Veleža Sead Kajtaz ponosan je na uspješne nastupe “Rođenih”, koji su ostvarili i najveći rezultat u poslijeratnoj historiji kluba.

“I protiv Colerainea i protiv AEK-a, Velež je u obje utakmice bio bolji i zasluženo prošao dalje, što je naznaka da se vraća na staze stare slave. Nije jednostavno proći AEK, kako u Sarajevu,  tako i dobrom igrom u Atini, međutim ‘Rođeni’ su imali tu nesreću da u posljednjim minutama regularnog dijela prime gol, ali su ipak zasluženo pobijedili i prošli”, kaže Sead Kajtaz.

Uvjeren je da ekipa koju s klupe predvodi Feđa Dudić može napraviti iskorak na evropskoj sceni.

“Sama ta utakmica protiv AEK-a, koji je na papiru višestruko skuplji od Veleža, pokazuje da ‘Rođeni’ mogu napraviti jedan veliki podvig i u naredne dvije utakmice protiv Elfsborga. Očekujem da će igrači Veleža dati svoj maksimum, biti borbeni te da će se zalagati na terenu i nadam se povoljnom rezultatu kako u Švedskoj tako i u Sarajevu.  Treba ići korak po korak”, dodaje bivši as “Rođenih”.

Svi se raduju uspjehu

Smatra da umjetna travnata podloga na stadionu Elfsborga u Borasu ne bi trebala predstavljati problem za fudbalere Veleža.

“Pa i Velež trenira na umjetnoj travi. Na pomoćnom terenu stadiona u Vrapčićima je umjetna trava. Pošto Šveđani već uveliko igraju svoje ligaške utakmice, možda će imati neku malu prednost. Kada je riječ o igračima Veleža, uglavnom su svi na istom nivou, neki od njih se ističu, ali ne bih nikoga da izdvajam jer mislim da su svi kvalitetni i dobri”, govori Sead Kajtaz.

Prema njegovim riječima, važno je da Velež u budućnosti ima dobar i kvalitetan omladinski pogon.

“Vidim puno djece na stadionima, i to mi je drago.  Bit će vjerovatno i tih momaka koji će ići stazama ovih starijih. Sigurno će biti masovnost u omladinskom pogonu i djeca će biti više zainteresovana da treniraju fudbal, što je pozitivno i dobro i za Mostar i za Bosnu i Hercegovinu”, ističe legendarni Mostarac.

Iako trenutno ne obnaša niti jednu funkciju u Veležu, poručuje da će do kraja života biti uz “Rođene”.

“Razgovorao sam sa Vahidom Halilhodžićem, Semirom Tuceom, Goranom Jurićem, Predragom Jurićem, Džemalom Hadžiabdićem i svi se raduju uspjehu Veleža. Svima je drago i ponosni su na svoj klub. Feđa Dudić je kreator evropskog Veleža zajedno sa upravom, igračima, a posebno navijačima koji su 12. igrač. Svako od njih ima svoj doprinos u ovom uspjehu. Ja sam uvijek uz Velež, od sedme godine i čitav život ću biti uz Velež, ovako ili onako”, zaključuje Sead Kajtaz.

Izvor: Al Jazeera