Slovenija: Zaposlenim u školama prijeti otkaz ako se odbiju testirati

Neopravdano odbijanje testiranja smatrat će se kršenjem obaveze iz radnog odnosa, objavilo je Ministarstvo obrazovanja.

Epidemiološka situacija u Sloveniji zadnjih se sedmica pogoršava (EPA)

U Sloveniji za sedmicu počinje nova školska godina, a direktori škola dobili su upute prema kojima odbijanje zaposlenika da se testiraju na korona virus može biti razlog za otkaz.

Za sve zaposlene u školi na snazi je uslov PVT (preboljeli, vakcinisani, testirani), što znači da se oni koji nisu vakcinisani ili preboljeli COVID-19 moraju svake sedmice testirati, što je cirkularnim pismom Ministarstva obrazovanja određeno kao radna obaveza.

Neopravdano odbijanje testiranja smatrat će se kršenjem obaveze iz radnog odnosa, što znači da se zaposlenom izdaje pismeno upozorenje pred otkaz ili se pokreće postupak otkaza, a isto vrijedi ako zaposlenik odbije nositi zaštitnu masku, objasnilo je Ministarstvo.

Bez zabrane za učenike bez maske

S druge strane, ako učenik ne nosi masku njemu se ne smije zabraniti ulazak u učionicu, ali direktor o toj obavezi mora obavijestiti njegove roditelje te slučaj predati inspekciji, prenosi Hina.

Epidemiološka situacija u Sloveniji zadnjih se sedmica pogoršava, pa će krajem ove sedmice ući u “crvenu” fazu, a sredinom septembra i u “tamnocrvenu”, po kriterijima Evropskog centra za kontrolu bolesti (ECDC), prognozira Institut “Jožef Štefan”, a prenose u srijedu slovenski  mediji.

U zemlji je u zadnja 24 sata potvrđeno 508 novih zaraza, uz 18,1 posto pozitivnih testova.

U bolnicama je 89 covid pacijeneta, od kojih 19 na odjelima intenzivne njege.

Izvor: Agencije