Turska vojna industrija: ‘Vrijeme je da pokažemo svoju moć’

Turska je na sajmu u Istanbulu pokazala domaći stealth borbeni avion i dronove,

Projekt turskih dronova privukao je poglede svijeta (AFP)

Ponos u glasu Ugura Zengina gotovo je opipljiv dok stoji ispred modela turskog borbenog stealth aviona pete generacije u prirodnoj veličini.

“Ovo je veoma prestižan projekt i tehnički iskorak Turske koja će predstaviti dosta novih tehnologija za cijelu odbrambenu industriju“, kaže Zengin, potpredsjednik projekta Nacionalni borbeni avion.

“U avionu će biti veoma visok procenat dijelova napravljenih u našoj zemlji“, dodaje.

Avion TF koji razvija Turkish Aerospace je vjerovatno dragulj u kruni industrije koja se smatra jednim od najistaknutijih sektora u Turskoj. Izložen je ove sedmice na Međunarodnom sajmu odbrambene industrije u Istanbulu.

Predstavljanje lovca 2023. godine

Lovac, koji će zamijeniti već ostarjele avione turskih zračnih snaga F-4 i F-16, trebao bi biti predstavljen javnosti 2023. godine, na stotu godišnjicu osnivanja Republike Turske, a očekuje se da će dvije godine kasnije biti operativan.

“Svi sistemi projektila bit će od lokalnih kompanija“, pojašnjava Zengin, pokazujući na redove projektila s donje strane krila aviona, koje proizvode Roketsan i Tubitak.

„Konačni cilj je da imamo avion koji je 100 posto turski, iako će na početku koristiti motor F110“, dodaje, referirajući na motor GE Aviationa koji se proizvodi u Turskoj, ali po licenci.

Predstavljanje aviona TF, ranije poznatog pod šifrom TF-X, dok nije prošao eksperimentalnu fazu, dobilo je na hitnosti nakon što je Turska izbačena iz američkog projekta aviona F-35.

Ankara je 2019. ostala bez učešća nakon što je naručila ruske raketne sisteme S-400, za koje je SAD tvrdio da će predstavljati prijetnju za F-35.

Naručila je preko 100 aviona i investirala najmanje 1,2 milijardi dolara u razvoj borbenog lovca sa zapadnim saveznicima.

‘Zadovoljiti vlastite potrebe’

Washington je kasnije zbog kupovine sistema S-400 nametnuo sankcije koje ciljaju na tursku odbrambenu industriju, iako se ne čini da su napravile veliku štetu, jer je Turska na putu da proizvede najnovije naoružanje.

Turska je od 1993. godine domaćin sajma o odbrani, koji se održava svake dvije godine. Ove godine, na njemu je izloženo 1.200 proizvoda iz 53 zemlje, što je privuklo predstavnike iz 83 države. Izloženo je mnogo toga, od bombi od 907 kilograma do snajperskih nišana.

U trenutku posjete ekipe Al Jazeere dva ministra, Hulusi Akar za odbranu i Mustafa Varank za industriju i tehnologiju, obilazili su sajam praćeni tjelohraniteljima i novinarima.

„Turska odbrambena industrija nastavlja rasti, čak pod uslovima COVID-19“; tvrdi Murat Ikinci, generalni direktor Roketsana, najvećeg dobavljača raketa za tursku vojsku i ključna osoba turskog svemirskog programa.

„Sada je vrijeme da pokažemo snagu cijelom svijetu“, dodao je.

Na sajmu je Izloženo mnogo toga, od bombi od 907 kilograma do snajperskih nišana (Anadolija)

Govoreći na otvaranju sajma, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan naglasio je značaj ove vrste industrije.

“Kao zemlja koja je napuštena u najkritičnijim trenucima borbe protiv terorizma, a koja nije mogla nabaviti proizvode koji su joj potrebni dok su joj granice bile ugrožene, bili smo prisiljeni poduzeti korake kako bismo brzo zadovoljili vlastite potrebe”, rekao je.

Munjevit rast

Vrijednost projekata odbrane porasla je sa 5,4 milijarde dolara u 2002. na 55,8 milijardi u 2020., prema vladinom Direktoratu za odbrambenu industriju, dok je izvor odbrambenih i avionskih proizvoda u periodu od 2020. do 2019. sa 248 miliona dolara porastao na 3,1 milijardu.

Ovaj rast potaknut je željom za “nezavisnost od stranih država i vanjske politike”, kaže Gurkan Cetin, koji vodi projekt robotike i autonomnih sistema u Havelsanu.

„U proteklim godinama Turska je imala problema da dođe do određenih sistema i komponenti i ovo je korak ka tome da sami sebi osiguramo ono što nam treba“, rekao je Al Jazeeri.

SAD, vodeći turski snabdjevač oružjem, nametnuo je Turskoj embargo na oružje nakon invazije na Kipar 1974. godine, a nedavno, još nekoliko članica NATO pakta blokiralo je prodaju oružja Turskoj, nakon što je Ankara 2019. pokrenula operacije protiv kurdskih boraca na sjeveroistoku Sirije.

Turski dronovi su se pokazali učinkovitim protiv ruskih oklopnih, kao i sistema protuzračne odbrane (AP)

Jačaje finansijskih mišića u obrambenom sektoru propraćeno je rastućim osjećajem ponosa, nakon dokazane učinkovitosti turskih oružanih sistema u Siriji, Libiji i u regiji Nagorno-Karabaha.

„Mnogi turski sistemi su testirani u borbi, što je važno, jer se pokazalo šta mogu na terenu“; kaže Zengin.

Projekt turskih dronova privukao je poglede svijeta, a Katar, Ukrajina, Maroko, Azerbejdžann, Tunis i Poljska naručili su naoružane bespilotne letjelice (UAV), koji su se pokazali učinkovitim protiv ruskih oklopnih, kao i sistema protuzračne odbrane.

‘Neviđena’ upotreba dronova

Obrambeni analitičar Arda Mevlutoglu ukazao je na „neviđenu“ upotrebu bespilotnih letjelica u koordinaciji s artiljerijom, borbenim avionima i elektronskom opremom u nedavnim sukobima.

Bespilotne letjelice s raketama bile su “izuzetno učinkovite” protiv tenkova, artiljerije i fiksnih položaja, sa dodatnom psihološkom prednošću objavljivanja slika udara bespilotnim letjelicama na društvenim mrežama, dodao je.

Sve to ide u korist sve većem turskom osjećaju samopouzdanja u uslovima rata.

„Danas ne pokušavamo ništa prodati“, rekao je jedan uposlenik na sajmu.

„Ovdje smo samo da pokažemo svijetu šta možemo“, dodao je.

Izvor: Al Jazeera