Deseci izraelskih doseljenika provalili u kompleks Al-Akse

Iz Uprave islamskih vakufa u Al-Qudsu saopćili su da su 122 doseljenika provalila u Al-Aksu preko ulaza koji je čuvala izraelska policija.

Upadi fanatičnih Jevreja u kompleks Al-Akse izazivaju eskalaciju tenzija u regiji (EPA)

Deseci izraelskih doseljenika u četvrtak je ušlo u dvorište kompleksa džamije Al-Aksa u Starom gradu okupiranog Istočnog al-Qudsa (Jerusalema).

Iz Uprave islamskih vakufa u Al-Qudsu saopćili su da su 122 doseljenika provalila u Al-Aksu preko ulaza koji je čuvala izraelska policija, prenosi Anadolija.

Obično izraelski doseljenici ulaze u kompleks svakog dana ujutro i poslije podne kroz kapiju Al-Mughrabi, jugozapadno od džamije.

Eskalacija tenzija u regiji

Izraelska policija počela je dopuštati upade doseljenika 2003. godine, uprkos ponovljenim osudama Uprave islamskih vakufa u Al-Qudsu.

Upadi fanatičnih Jevreja u kompleks Al-Akse izazivaju eskalaciju tenzija u regiji.

Za muslimane Al-Aksa predstavlja treće najvažnije svetilište, a Jevreji smatraju kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama.

Kompleks Al-Aksa, koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra Al-Qudsa, nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta.

Izvor: Agencije