Udarac za novu Vladu Izraela: Zastupnici glasali protiv obnove zakona o državljanstvu

Izraelski parlament, Knesset, odbio je da se produži privremeni zakon na osnovu kojeg onemogućuje supružnicima arapskih građana Izraela da dobiju stalan boravak ili državljanstvo u Izraelu.

Bennett je ocijenio da je glasanje o zakonu zapravo glasanje o povjerenju vladi (EPA)

Izraelski parlament, Knesset, odbio je da se produži privremeni zakon na osnovu kojeg se onemogućuje supružnicima arapskih građana Izraela da dobiju stalan boravak ili državljanstvo u Izraelu.

Taj zakon, usvojen 2003. godine u jeku druge intifade, palestinskog ustanka protiv okupacije, svake godine se obnavljao iz sigurnosnih potreba, kako se tvrdilo, prenosi Beta.

Nastojanja nove izraelske vladajuće koalicije da zakon i dalje bude na snazi nisu uspela pošto su neki njeni članovi glasali protiv.

Izraelski mediji navode da je to bio prvi politički test za novog premijera Naftalija Bennetta, poslije gotovo mjesec dana otkako je na čelu male, ali raznolike koalicije koja uključuje ljevičarske, partije centra, Bennettovu ultrancionalističku i jednu arapsku islamsku stranku.

Kritičari, uključujući neke ljevičare i arapske zastupnike, rekli su da je zakon rasistička mjera čiji je cilj da se ograniči rast broja pripadnika izraelske arapske manjine, dok su pristalice govorile da je potreban iz sigurnosnih razloga i da bi se sačuvao jevrejski karakter Izraela, naveo je Associated Press.

Glasanje povjerenju

Bennett je ocijenio da je glasanje o zakonu zapravo glasanje o povjerenju vladi, ali su dva člana islamske partije Raam odlučila da se uzdrže, a jedan član Bennettove partije Yamina (Desno) glasao je protiv.

Vlada međutim nije pala jer je potrebna većina od 61 od ukupno 120 poslanika da bi se to desilo.

Lideri opozicije su slavili pobjedu pošto je bivši premijer Izraela Benjamin Netanyahu, koji Bennettovu vladu označava prijetnjom za izraelsku sigurnost, odbio da ga spase i glasao protiv.

Ministrica unutrašnjih poslova Ayelet Shaked rekla je da se Netanyahuov konzervativni Likud i ultradesna Religiozna cionistička partija raduju pošto su se udružile s arapskim partijama i sada predstavljaju opasnost za sigurnost Izraela.

O zakonu se glasalo rano u utorak ujutro, poslije debate koja je trajala čitavu noć i 59 zastpunika je bilo za obnovu, dok je isto toliko bilo protiv, što znači da od danas taj zakon više ne važi.

Zakon se zapravo odnosi na spajanje porodica i blokira automatsko pravo na izraelsko državljanstvo, ili boravak u toj zemlji za Palestince na osnovu braka s Izraelcima.

Sada će Ministarstvo unutrašnjih poslova svaki slučaj rješavati posebno, navode izraelski mediji, dok su ranije supružnici Izraelaca, rodom sa Zapadne obale, na primjer, morali redovno da traže dozvole da žive zajedno sa bračnim partnerima i djecom u Izraelu.

Izvor: Agencije