Brnabić: Odluka Valentina Inzka je loša vijest za BiH

Premijerka Srbije rekla je da odluka odlazećeg visokog predstavnika u BiH da nametne zakon o zabrani negiranja genocida dodatno komplikuje situaciju u zemlji.

Prema riječima Brnabić, Inzko će odlukom izložiti sve ljude i zvaničnike u RS-u još većem pritisku (EPA)

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocijenila je kao lošu vijest odluku odlazećeg visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka da nametne zabranu negiranja genocida te ocijenila da će to još više udaljiti dva entiteta u BiH.

“Mislim da je loša politička odluka”, rekla je Brnabić u intervjuu za Tanjug, povodom odluke Inzka da nametne dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, te dodala da to samo dodatno komplikuje situaciju u zemlji.

Prema njenim riječima, Inzko će odlukom izložiti sve ljude i zvaničnike u RS-u još većem pritisku i dodala da je on tu odluku donio sada, jer odlazi, a i zato što je želio da ostavi to kao svoj spomenik i naslijeđe, bez obzira šta će odluka donijeti BiH.

“Mislim da je nepromišljena i neodgovorna odluka, posebno zato što ona predviđa i kaznu zatvora posebno za predstavnike institucija“, naglasila je ona.

Bez javne rasprave

Rekla je da je to nešto što će napraviti veliki problem.

“Nadam se da nisam u pravu, ali mislim da je neodgovorno da donosite tako važne zakone da niste razgovarali sa konstitutivnim narodima“, ukazala je ona.

Brnabić je istakla da se na drugoj strani Srbiji spočitava ako izvrši izmjenu jednog člana zakona bez javne rasprave, a ovdje je izvršeno nešto bez ikakve javne rasprave. Ta odluka je, smatra, poniženje za sve koji žive u BiH.

“To građani BiH nisu zaslužili, nije i ne sme biti demokratska norma”, poručila je Brnabić.

Izvor: Agencije