Zoom kupuje provajdera cloud kontakt centra za 14,7 milijardi dolara

Riječ je o prvoj akviziciji u okviru priprema kompanije za postpandemijsko vrijeme i drugoj najvećoj u američkom tehnološkom sektoru ove godine.

Zoom je među 16 najuspješnijih rastućih kompanija u minulih 16 mjeseci (EPA)
Zoom je među 16 najuspješnijih rastućih kompanija u minulih 16 mjeseci (EPA)

Platforma za videokonferencije Zoom objavila je da kupuje firmu Five9, provajdera softvera za kontakt centar u oblaku, preuzimanjem svih njenih akcija za 14,7 milijardi dolara.

Ovo je prva akvizicija Zooma u okviru priprema za postpandemijsko vrijeme kada se zaposleni vrate u urede te druga najveća u američkom tehnološkom sektoru ove godine, iza Microsoftove planirane kupovine Nuance Communicationsa za 16 milijardi dolara, prema podacima FactSeta.

Tržišna kapitalizacija Five9 iznosila je u petak, na zatvaranju Berze u New Yotku, 11,9 milijardi dolara, ili 177,60 dolara po akciji, prenosi Tanjug, pozivajući se na CNBC.

Prema saopćenju Zooma, akcionari firme Five9 dobit će 0,5533 akcija Zoom Video Communicationsa za svaku akciju koju posjeduju u Five9.

Time se vrijednost Five9 podiže na 200,28 dolara po akciji, što je premija od 13 posto u odnosu na cijenu na zatvaranju u petak.

Uspješna rastuća kompanija

Zoom je među 16 najuspješnijih rastućih kompanija u minulih 16 mjeseci, od kako je pandemija COVID-19 nenadano primorala poslodavce širom svijeta da zatvore urede i prisilila zaposlene u raznim djelatnostima da posao obavljaju od kuće i da poslovnu komunikaciju obavljaju u videoformatu.

Nakon skoka prihoda za 326 posto prošle godine, Zoom se suočava s prirodnim usporavanjem, jer se kompanije ponovo otvaraju i sastanci ponovo održavaju “licem u lice”.

Mada je lansirao nove proizvode, računajući na predstojeće promjene u poslovanju, Zoom je sada toliko veliki da je malo vjerovatno da će njegov organski rast zadovoljiti investitore na Wall Streetu, ocjenjuje CNBC.

Također su mu potrebni novi izvori prihoda, jer Microsoft pojačava tržišnu utakmicu svojom ponudom videochatovanja na platformi Teams.

Cijena akcija Zooma je porasla lani za skoro 400 procenata, ali je od oktobra, kada je dostigla vrhunac, u padu za 36 posto.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike VIJESTI
POPULARNO