Slučaj ‘Dženan Memić’: Petero optuženih pušteno na slobodu

Sud Bosne i Hercegovine je Zijadu Mutapu, Hasanu Dupovcu, Alisi Ramić (Mutap), Josipu Bariću i Muameru Ožegoviću odredio zabranu sastajanja s drugim osobama i obavezno javljanje nadležnom državnom organu.

Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv pet osoba u slučaju 'Dženan Memić' (Armin Durgut/PIXSELL)

Sud Bosne i Hercegovine ukinuo je u petak pritvor opttuženim za prikrivanje dokaza u predmetu “Dženan Memić”, ali im je zabranio napuštanje mjesta boravka.

Zijadu Mutapu, Hasanu Dupovcu, Alisi Ramić (Mutap), Josipu Bariću i Muameru Ožegoviću sud je odredio i zabranu sastajanja s drugim osobama i obavezno javljanje nadležnom državnom organu.

Na ročištu u četvrtak Alisa Ramić se požalila da pet godina trpi medijski linč.

Dodala je da je jedino lijepo što je ostala trudna, ali da ne zna kako iznosi trudnoću.

‘Pristupili skupini za organizirani kriminal’

Zatražila je da bude puštena iz pritvora “zbog bebe”.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv pet osoba u slučaju “Dženan Memić”.

Terete se da su 8. februara 2016. godine pristupili skupini za organizirani kriminal, koju je formirao Zijad Mutap i drugi, a koja je nastala s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede, usljed kojih je 15. februara 2016. godine preminuo u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Zijad Mutap i Hasan Dupovac bili su u pritvoru su od februara, Josip Barić od aprila, a Alisa Ramić i Muamer Ožegović od prošlog mjeseca.

Alisa Ramić je bivša djevojka Dženana Memića.

‘Umiješane policijske i pravosudne strukture’

Porodica Dženana Memića od početka tvrdi da je mladić ubijen i da su u zataškavanje zločina umiješane policijske i pravosudne strukture.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo slučaj je vodilo kao nesreću, dok je Memićeva porodica tvrdila da je riječ o ubistvu, da informacije o tome ima i njegova tadašnja djevojka Alisa Ramić, kojoj je nakon događaja prije četiri godine dijagnosticirana amnezija.

Porodica je, također, tvrdila da ubistvo nije riješeno zbog opstrukcija u policiji i pravosuđu.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike VIJESTI
POPULARNO