OPEC postigao kompromis s Emiratima o proizvodnoj kvoti nafte

Do privremenog prekida razgovora je došlo zbog odbijanja Ujedinjenih Arapskih Emirata da prihvate koordinisani plan proizvodnje nafte u okviru OPEC-a.

Emirati su tražili da se poveća njihova proizvodna osnovica (EPA)
Emirati su tražili da se poveća njihova proizvodna osnovica (EPA)

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) postigla je u srijedu dogovor, nakon skoro dvosedmičnog zastoja u razgovorima o budućem nivou proizvodnje nafte, prema izveštajima Wall Street Journala (WSJ) i Reutersa.

Do privremenog prekida razgovora je došlo početkom jula, zbog odbijanja Ujedinjenih Arapskih Emirata da prihvate koordinirani plan proizvodnje nafte u okviru OPEC-a, na čijem je čelu Saudijska Arabija.

Emirati su tražili da se poveća njihova proizvodna osnovica – odnosno OPEC-ova procjena njihovih maksimalnih proizvodnih mogućosti – jer se na bazi te cifre određuje procenat smanjenja pumpanja i iznos kvota kojih se zemlje članice moraju pridržavati shodno sporazumu o proizvodnji.

Članice naftnog kartela smanjuju svoju proizvodnju osnovicu u istom tom procentu, što znači da bi viša osnovica omogućila UAE-u veću proizvodnu kvotu.

Kolektivno povećanje pumpanja ‘crnog zlata’

Abu Dabi je inicijalno tražio da se njegova osnovica poveća sa 3,2 miliona barela na 3,8 miliona barela dnevno.

Prema izvorima, na koje se poziva WSJ, Saudijska Arabija i njen manji susjed postigli su kompromis da proizvodna osnovica UAE-a bude povećana na 3,65 miliona barela dnevno od aprila 2022. godine.

Izvještaji WSJ-a i Reutersa nisu zvanično potvrđeni, prenosi Tanjug.

Većina delegata u OPEC-u je podržala inicijalni sporazum kojim se predviđa kolektivno mjesečno povećanje pumpanja “crnog zlata” za po 400.000 barela dnevno do kraja 2022. godine.

Time bi se postepeno eliminirala preostala ograničenja proizvodnje koja su sporazumom uvedena u proljeće 2020. godine, jer su cijene nafte već ojačale i dostigle najviši nivo od kraja 2018. godine, na krilima ekonomskog oporavka i rastuće potražnje za gorivom.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike VIJESTI
POPULARNO