Merkel razgovarala s čelnicima Zapadnog Balkana

Berlinski proces je diplomatska inicijativa koju je 2014. pokrenula njemačka kancelarka s ciljem da se podrži mirna, stabilna i demokratska budućnost Zapadnog Balkana.

U središtu razgovora njemačke kancelarske i čelnika zemalja Zapadnog Balkana bila je priprema samita Berlinskog procesa (EPA)
U središtu razgovora njemačke kancelarske i čelnika zemalja Zapadnog Balkana bila je priprema samita Berlinskog procesa (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel razgovarala je u srijedu videolinkom s čelnicima Albanije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Srbije o predstojećem samitu Berlinskog procesa.

Glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert je u saopćenju naveo da je Merkel razgovarala s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, predsedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoranom Tegeltijom, premijerom Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevom, a 28. juna i s premijerom Albanije Edijem Ramom.

“U središtu ova četiri razgovora je bila priprema samita o Zapadnom Balkanu – Berlinskog procesa, koji će 5. jula biti održan u videoformatu, a čiji će domaćin biti njemačka kancelarka”, naveo je Seibert, prenosi Tanjug.

Važnost stabilnosti Zapadnog Balkana

Vučić je rekao da su bilateralni odnosi Srbije i Njemačke u usponu, a Srbija izražava zahvalnost njemačkoj kancelarki za njen doprinos miru i punoj stabilnosti u regiji Zapadni Balkan.

Tegeltija je pozdravio inicijativu Berlinskog procesa, izrazivši nadu da će samit u Berlinu početkom narednog mjeseca biti još jedna potvrda posvećenosti regije i Evropske unije procesu proširenja, kao i pristupanja zemalja Zapadnog Balkana Uniji, prenosi Fena.

Berlinski proces je diplomatska inicijativa koju je 2014. godine pokrenula Angela Merkel, s ciljem da se podrži mirna, stabilna i demokratska budućnost Zapadnog Balkana i da se unaprijede regionalna saradnja i eurointegracije regije.

U okviru Berlinskog procesa, do sada je održano pet samita: u Berlinu (2014), Beču (2015), Parizu (2016), Trstu (2017) i Londonu (2018).

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike VIJESTI
POPULARNO