EU uplatila prva bespovratna sredstva iz fonda za oporavak

Zemlje 27-članog bloka čekaju u redu da dobiju novac iz fonda vrijednog 800 milijardi eura kroz grantove i zajmove.

Bit će podržani i projekti usmjereni na smanjenje razlika u ekonomskoj snazi različitih regija (EPA)

Evropska unija je uplatila u ponedjeljak prvih 800 miliona eura iz svog ogromnog fonda za privredni oporavak od COVID-19, u vidu bespovratnih sredstava za otvaranje novih radnih mjesta i podršku preduzećima u ekonomijama koje je pandemija devastirala.

Evropska komisija je saopćila da je iz fonda za oporavak isplatila prva gotovinska sredstva u iznosu od 800 miliona eura za 16 zemalja EU-a, među kojima su Francuska, Njemačka, Danska, Estonija i Češka, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Veoma sam sretan što smo uspjeli krenuti s distribucijom sredstava iz fonda EU-a ‘Naredna generacija’ kao što je planirano”, naveo je u saopćenju evropski komesar za budžet Johannes Jahn.

Zemlje 27-članog bloka EU-a čekaju u redu da dobiju novac iz fonda vrijednog 800 milijardi eura kroz grantove i zajmove, koji se finansira zaduživanjem EK-a na međunarodnom tržištu duga u ime država članica.

Kako će se trošiti novac?

Tim sredstvima će se finansirati 41 nacionalnih i regionalnih programa namijenjenih premoštavanju jaza između mjera za hitno reagiranje i dugoročne investicije, kroz politike za jačanje zdravstvenih sistema, otvaranje radnih mjesta ili pružanje investicione podrške preduzećima.

Bit će podržani i projekti usmjereni na smanjenje razlika u ekonomskoj snazi različitih regija, koji su u žargonu EU-a poznati kao “koheziono finansiranje“.

Da bi se kvalificirale za dobijanje novca za oporavak, svaka država članica EU-a morala je precizno definirati kako će potrošiti svoj dio, pri čemu se najmanje 37 posto moralo predvidjeti za borbu protiv klimatskih promjena, a najmanje 20 procenata za prilagođavanje ekonomija digitalnoj eri.

Izvor: Agencije