Pismo košarkašica BiH: Zahvalnica navijačima, poruka političarima

Bile smo zapanjene količinom čestitki političara s najviših nivoa vlasti, a koji prethodno nisu izdvojili ni feninga za naše pripreme, kaže se u pismu.

Raznih obećanja i inicijativa je bilo, ali očito je tek riječ o jeftinom populizmu, napisale su bh. košarkašice (EPA)

Košarkašice ženske reprezentacije Bosne i Hercegovine su se zajedničkim pismom zahvalile navijačima, prijateljima i sugrađanima, ali i poslale jasnu poruku da im ne trebaju čestitke političara koji im nisu pružali potrebnu pomoć.

Nakon što su izborile plasman među šest najboljih selekcija na Eurobasketu za žene i tako se plasirale i u kvalifikacije za Mundobasket naredne godine, košarkašice BiH su u pismu izrazile zahvalnost na podršci koju su dobijale dok su se borile za što bolji plasman na prvenstvu.

“Ne možete ni zamisliti koliko su nam značile te emocije kojima ste nas hranili, bili ste naša snaga u najtežim trenucima. Ovo što smo ostvarile poklanjamo svima vama u Bosni i Hercegovini, to je uspjeh svih nas. Zajednički, bez ikakvih podjela, kako i treba biti”, navele su košarkašice u pismu koje su podijelile i na društvenim mrežama, prenijela je Anadolija.

Košarkašice su dalje navele da ima i onih kojima ne mogu uzvratiti na lijepim riječima.

‘Ni feninga za naše pripreme’

“Bile smo zapanjene količinom čestitki političara s najviših nivoa vlasti, a koji prethodno nisu izdvojili ni feninga za naše pripreme. Da ne govorimo kako takođe od njih nismo dobile bilo kakvu nagradu za plasman na Eurobasket, kao ni za ulazak među najboljih osam ekipa Evrope. Raznih obećanja i inicijativa je bilo, ali očito je tek riječ o jeftinom populizmu, jer nikad nisu realizovana. Bez obzira koje bilo opravdanje za takav maćehinski tretman reprezentacije, nije u redu da političke poene na našem uspjehu grabe oni koji do jučer nisu htjeli ni da nas pogledaju”, navodi se.

Osvrnule su se košarkašice i na sutrašnji povratak u Sarajevo i poručile da im ne trebaju skupi i spektakularni dočeci.

“Nema potrebe za blještavilom i rasipanjem. Mi smo to shvatile po dolasku na pripreme u Fojnicu, gdje su nas stotine mališana dočekale s pjesmom i zastavama naše zemlje, kada je malo ko bio uz nas. Takav doček, prije samog Eurobasketa, pamtit ćemo dok smo žive. Takav doček želimo i u Sarajevu, ispred Vijećnice, jednostavan, ali emotivno bogat. Pjevat ćemo i radovati se. Ništa nam više ne treba. Imamo jedni druge, to je više nego dovoljno”, poručile su, između ostalog, košarkašice.

Izvor: Agencije