Pomilovani katalonski separatisti izašli iz zatvora

Španska vlada saopštila je da pomilovanje ne znači da je spremna razgovarati o referendumu.

Zatvor nas ne slama, on ojačava sva naša uvjerenja, rekao je Oriol Junqueras (EPA)
Zatvor nas ne slama, on ojačava sva naša uvjerenja, rekao je Oriol Junqueras (EPA)

Katalonski separatistički političari optuženi za pokušaj secesije Katalonije, koje je pomilovao premijer Španije Pedro Sanchez, izašli su danas iz zatvora.

Sanchez je jučer pomilovao svih devet katalonskih separatističkih lidera koji su uhapšeni zbog uloge u organizovanju referenduma o otcjepljenju Katalonije 2017. godine.

Pomilovanjem su liderima ukinute preostale godine zatvorskih kazni, ali ostaje na snazi zabrana vršenja javnih funkcija.

Sedam muškaraca, koji su izdržavali kazne, zajedno su napustili zatvorsku jedinicu u podne, piše španski list El Pais, prenosi Tanjug.

‘Represija još nije gotova’

„Zatvor nas ne slama, on ojačava sva naša uvjerenja”, rekao je bivši potpredsjednik katalonske vlade  Oriol Junqueras, koji je po izlasku iz zatvora odmah otputovao u inostranstvo.

Bivša predsjednica katalonskog parlamenta Carme Forcadell i Dolores Basa, koje su kazne služile u drugim zatvorskim centrima, također su oslobođene.

“Represija još nije gotova”, izjavila je Basa.

Španski službeni list danas je objavio odluku o pomilovanju zatvorenih lidera, sa potpisom kralja Felipea VI i ministra pravde Juana Carlosa Campa.

Lider Narodne partije Pablo Casado danas je zatražio u Kongresu ostavku premijera Pedra Sancheza i raspisivanje izbora.

Istovremeno, španski ministar pravde je pozvao bivšeg predsjednika katalonske vlade Carlesa Puigdemonta da se iz Belgije vrati u Španiju.

Protivljenje većine Španaca

“Ohrabrujem ga da se vrati, sudili bi mu španski sudovi koji su ga potraživali. On je bjegunac od pravde”, rekao je Campo.

Sanchez je pomilovanje, kojem se, prema anketama javnog mnjenja, protivi većina Španaca, opisao kao gest dobre volje i prvi korak ka rješavanju političkog sukoba između centralne vlade u Madridu i tog bogatog regiona, čija je vlada tražila novi referendum o nezavisnosti.

Španska vlada saopštila je danas da puštanje separatističkih lidera na slobodu ne znači da je vlada u Madridu spremna razgovarati o referendumu.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike VIJESTI
POPULARNO