Premijer Crne Gore ne namjerava podnijeti ostavku

Preuzeo sam obaveze i odgovornost i neću pokleknuti pred prvim izazovom, kaže Zdravko Krivokapić.

Zdravko Krivokapić: Stanovnicima Crne Gore trebaju bolji životni standard, pravda i ljepša budućnost (EPA)

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić izjavio je u utorak da neće ustuknuti pred pritiscima čelnika koalicije “Za budućnost Crne Gore”, čiju je listu predvodio na parlamentarnim izborima, a koji od njega traže da se povuče sa mjesta premijera.

“Preuzeo sam obaveze i odgovornost i neću pokleknuti pred prvim izazovom”, rekao je on za podgorički dnevnik Dan, istakavši da stanovnicima Crne Gore trebaju bolji životni standard, pravda i ljepša budućnost te da im nisu potrebni čelnici koji odustaju, prenosi Hina.

Crnogorska vlast je u krizi nakon što je u Skupštini Crne Gore usvojena Rezolucija o genocidu u Srebrenici te je, na prijedlog Krivokapića, smijenjen ministar pravde Vladimir Leposavić zbog osporavanja genocida počinjenog u Srebrenici.

Dio vladajuće većine, predvođen prosrpskim Demokratskim frontom (DF), tada je odlučio bojkotirati rad parlamenta i poručio da neće podržati nijedan prijedlog Vlade.

Istovremeno, čelnici tog političkog saveza Andrija Mandić i Milan Knežević, koji su bliski srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću, preko medija u Crnoj Gori i Srbiji optužuju Krivokapića da je izdao Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC), koja ga je i predložila za mjesto premijera.

Odgovarajući na optužbe čelnika DF-a da je izdajnik, Krivokapić im je poručio da on ima odgovornost samo prema narodu Crne Gore, a da će se uskoro znati šta su sve izdali čelnici DF-a.

“Ja sam u životu izdavao samo naučne radove i knjige, a šta su sve izdali ‘profesionalni Srbi’ i ‘profesionalni Crnogorci’,znat će se vrlo brzo”, rekao je Krivokapić.

Vlada na ‘klimavim nogama’

Crnogorski premijer ranije je naljutio čelnike SPC-a i prosrpskih stranaka u Crnoj Gori kada je odbio potpisati u Beogradu Temeljni ugovor s patrijarhom SPC-a, ustvrdivši da pripremljeni ugovor ima nekoliko spornih članova te da, nakon što se potpuno usaglasi, može biti potpisan isključivo na teritoriju Crne Gore.

Premijer i dalje ima podršku čelnike druge dvije koalicije na vlasti u Crnoj Gori – Alekse Bečića, aktuelnog predsjednika palamenta, i Dritana Abazovića, potpredsjednika Vlade.

Tri koalicije, Krivokapićeva – “Za Budućnost Crne Gore”, Bečićeva – “Mir je naša nacija” i Abazovićeva – “Crno na bijelo”, na pralamentarnim izborima krajem augusta prošle godine porazile su Demokratsku partiju socijalista (DPS) Mila Đukanovića i prvi put nakon tri desetljeća poslale je u opoziciju.

Krivokapićeva Vlada na klimavim je nogama od formiranja u decembru, jer čelnici DF-a, nezadovoljni jer nisu dobili ministarska mjesta, osporavaju sve značajnije odluke Vlade i uvjetuju glasanje za njih u parlamentu.

MVEP reagirao na izjave srbijanskih dužnosnika

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova (MVEP) Crne Gore reagiralo je na izjave najviših dužnosnika Srbije koje su usmjerene protiv crnogorske Vlade.

Srbijanski dužnosnici, među kojima i predsjednik Vučić, tvrdili su da je Crna Gora tekstom Rezolucije o genocidu u Srebrenici Srbe označila kao genocidan narod, poručujući Crnogorcima “daleko im lijepa kuća”.

Istovremeno je predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić pozvao mitropolita SPC-a u Crnoj Gori Joanikija da se “pozabavi” premijerom Krivokapićem.

Crnogorski MVEP je saopćio je da Rezolucija o genocidu Srebrenici nije i ne može biti usmjerena ni protiv jednog naroda i nijedne države, a ponajmanje protiv srpskog naroda i bh. entiteta Republika Srbija.

“Ne postoje genocidni narodi, već samo pojedinci, što je jasno i eksplicitno rečeno u tekstu ovog dokumenta”, navodi se saopćenju crnogorskog MVEP-a.

Ističe se da je sve što o tom dokumentu govore srbijanski dužnosnici “samo nerazumljiv i čudnim motivima inspirisani pokušaj političkog i medijskog spina teksta Rezolucije, usmjeren direktno protiv vladajućih struktura u Crnoj Gori”.

Poziv Srbiji na dijalog

Crnogorski MVEP navodi da ih dodatno brine činjenica da je Dačić, kao jedan od najviših predstavnika Srbije, pozvao mitropolita u Crnoj Gori da se “pozabavi” predsjednikom Vlade nezavisne i suverene, susjedne države, koja je sekularna država.

Ocjenjujući Dačićev istup kao neprihvatljiv i neshvatljiv, u crnogorskom MVEP-u sugeriraju da bi bi se ovakve i slične poruke mogle tumačiti i kao poziv na rušenje državnog poretka u Crnoj Gori.

“Umjesto nesporazuma, kao i mnogo puta do sada, pozivamo Beograd na dijalog”, navodi MVEP i dodaje da su “Srbija i srpski narod za Crnu Goru i njene građane, kao i za njenu aktuelnu vlast i Vladu, više od prijatelja te da pogotovo zbog toga ovo ne smije biti manir međudržavne komunikacije i sveukupnih odnosa”.

Izvor: Agencije