Lakši uslovi za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu

Prilikom ulaska u BiH stranci su do sada morali imati negativni PCR test na korona virus, bez obzira na vakcine koje su primili ili preležali korona virus.

Stotine turističkih radnika tražili su krajem maja liberalnije mjere prilikom ulaska stranaca u BiH, kako bi se spasila ljetna turistička sezona (Armin Durgut / PIXSELL)

Stranci koji su vakcinisani ili prebolovali korona virus moći će ući u Bosni i Hercegovinu bez negativnog PCR testa, odlučilo je Vijeća ministara na sjednici u petak.

Prilikom ulaska u BiH stranci su do sada morali imati negativni PCR test na korona virus, bez obzira na vakcine koje su premili ili preležali korona virus, a jedina iznimka bili su državljani susjednih zemalja – Hrvatske, Srbije i Crnu Goru.

Stotine turističkih radnika tražili su krajem maja liberalnije mjere prilikom ulaska stranaca u BiH, kako bi se spasila ljetna turistička sezona, no zbog političkih nesuglasica između koalicionih partnera SDA i HDZ-a BiH prijedlog je do danas bio blokiran.

Turistički radnici iz Hercegovine organizovali su početkom sedmice i protest ispred zgrade Parlamenta Bosne i Hercegovine. Tražili su da Vijeće ministara dopusti dolazak turista u zemlju, temeljem četiri kriterija: negativan PCR test, uvjerenje o preboljenom COVID-u 19, potvrda o primljenoj vakcini ili negativan antigenski test.

Podsjetili su da od 1. jula u Evropskoj uniji na snagu stupa zeleni COVID-pasoš, koji u BiH ne važi.

Vijeće ministara BiH danas je pak ponovo odbilo prijedlog ministarstva vanjskih poslova da se za državljane Saudijske Arabije tokom ljeta privremeno suspendira vizni režim, odnosno da im se dopusti ulazak i boravak u BiH do 30 dana bez vize, kao bi se turistički sektor dodatno osnažio.

Šefica bosanskohercegovačke diplomatije Bisera Turković kritikovala je da su ministri iz HDZ-a BiH blokirali oporavak turizma tako što su glasali protiv ublažavanja viznog režima za turiste iz Saudijske Arabije.

„Činjenicu da će ekonomija zbog toga izgubiti milione maraka teško će ublažiti usvajanje odluke kojom se olakšava ulazak stranaca na bazi vakcinacije i antigenskih testova“, napisala je Turković na Twitteru.

Izvor: Agencije