Njemačka protiv odricanja patenata za vakcine

Zaštita intelektualnog vlasništva izvor je inovacija i mora to i ostati u budućnosti, poručila je njemačka Vlada.

Njemačka Vlada podržava cilj da se osigura vakcina protiv COVID-a 19 za cijeli svijet, rekla je glasnogovornica Vlade (Reuters)
Njemačka Vlada podržava cilj da se osigura vakcina protiv COVID-a 19 za cijeli svijet, rekla je glasnogovornica Vlade (Reuters)

Njemačka je u četvrtak odbacila američki prijedlog da se farmaceutske kompanije odreknu patenata za vakcine protiv COVID-a 19, smatrajući da proizvodnju ne ograničavaju prava intelektualnog vlasništva nego da je potrebno povećati kapacitete i osigurati kvalitetu.

Američki predsjednik Joe Biden izrazio je u srijedu podršku prijedlogu da se farmaceutske kompanije odreknu prava na patente što je radikalan zaokret u američkoj politici, a njegova glavna pregovaračica za trgovinu Katherine Tai odmah je podržala pregovore u okviru WTO-a, navodi Reuters, a prenosi Hina.

‘Problem kapaciteti a ne patenti’

Njemačka Vlada podržava cilj da se osigura vakcina protiv COVID-a 19 za cijeli svijet, rekla je glasnogovornica Vlade, dodajući međutim da su glavni faktori u proizvodnji vakcina proizvodni kapaciteti i standardi kvalitete, a ne patenti.

“Zaštita intelektualnog vlasništva izvor je inovacija i mora to i ostati u budućnosti”, poručila je.

Dodala je da Njemačka podržava inicijativu COVAX, u cilju da što je moguće više ljudi u svijetu dobije vakcinu, napominjući da se pregovori u WTO-u nastavljaju.

WTO je u aprilu objavio da se od 700 miliona doza vakcina podijeljenih u svijetu samo 0,2 posto odnosi na zemlje s niskim prihodima.

Evropska unija spremna je razgovarati o prijedlogu da se kompanije odreknu prava na intelektualno vlasništvo za vakcine protiv COVID-a 19, kazala je u četvrtak predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, dok se farmaceutske tvrtke tome protive.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO