Dijalog Kosova i Srbije ključna tačka EU debate o Balkanu

Debata o Zapadnom Balkanu bit će posvećena geopolitičkom pristupu Evropske unije rfegiji, više nego samim koracima u procesu pristupanja, navode u Vijeću EU-a.

Ministri će pred sastanak u ponedjeljak saslušati izvještaj Miroslava Lajčka (EPA)

Ministri vanjskih poslova Evropske unije će na sastanku 10. maja održati dugo najavljivanu stratešku debatu o Zapadnom Balkanu, potvrđeno je u Vijeću EU-a.

Dijalog Srbije i Kosova bit će jedna od ključnih tačaka ove debate, saznaje Tanjug u Briselu.

Debata o Zapadnom Balkanu bit će posvećena geopolitičkom pristupu EU regiji, više nego samim koracima u procesu pristupanja, navode u Vijeću EU-a.

“I bez diskusije je jasno da Zapadni Balkan ima evropsku pespektivu. Ovdje ćemo se baviti vanjskom politikom”, objašanjava zvaničnik EU-a.

U Vijeću EU-a pred sastanak u ponedjeljak naglašavaju da će ministri saslušati izvještaj specijalnog predstavnika EU-a za dijalog Srbije i Kosova Miroslava Lajčka, a da će pitanje dijaloga biti jedna od “ključnih tačaka” startešeke debate o Zapadnom Balkanu.

Utjecaj trećih zemalja

Istovremeno, razgovarat će se i o utjecaju trećih zemlja u regiji.

“Jasno da se situacija posljednjih godina značajno promijenila kada je riječ o utjecaju svana na zemlje Zapadnog Balkana. EU ne pretendira na ekskluzivnost prisustva u regiji, ali je važno da Unija bude prisutna i da bude vodeći igrač”, kaže zvaničnik EU-a.

Dodaje da u EU postoji “zabrinutost zbog sve veće frustracije na Zapadnom Balkanu”, izazvane zastojem u procesu proširenja i naglašava da EU mora razmotriti kako da povrati “izgubljeni utjecaj u regiji”.

U Briselu konstatiraju da je strateški interes EU-a da bude “više prisutna” na Zapadnom Balkanu, uz napomenu da stabilnost regije znači i stabilnost cijele Evrope.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike VIJESTI
POPULARNO