Maradonina smrt: Zdravstveni tim optužen za namjerno ubistvo

Bivši svjetski prvak imao bi bolje prilike za preživljavanje da je hospitaliziran u prikladnom centru za njegu, smatraju stručnjaci.

Maradona je umro u novembru 2020, samo nekoliko sedmica nakon operacije mozga zbog krvnog ugruška (Reuters)

Protiv sedmero optuženih za smrt Diega Maradone u novembru prošle godine, sada se vodi proces za namjerno ubistvo i prijeti im između osam i 25 godina zatvora, doznaje se u četvrtak od pravosudnog izvora.

Tužilaštvo San Isidra (predgrađe Buenos Airesa), zaduženo za istragu, smatra da smrt Diega Maradone nije rezultat profesionalne greške ili nemara liječničke ekipe, već da liječnici i njegovatelji nisu ništa poduzeli da spriječe njegovu smrt.

“Nakon toliko nepravde, krug se zatvorio. Najvažnija je promjena kvalifikacije optužbe u namjerno ubistvo”, rekao je jedan član odvjetništva, navodi agencija France presse a prenosi Hina.

Prema ranijoj optužbi, medicinskom sedmočlanom timu prijetile su kazne od pet do 15 godina zatvora.

Nogometaš prepušten sudbini

Maradona, koji je imao bubrežnih problema, kao i problemima s jetrom i srcem, umro je nakon srčanog udara 25. novembra 2020, samo nekoliko sedmica nakon operacije mozga zbog krvnog ugruška. Imao je 60 godina.

Ova nova faza uslijedila je nakon što je početkom maja objavljen izvještaj stručnjaka u kojem se zaključuje da je liječnička ekipa bivšeg nogometaša prepustila sudbini neprikladnim, nepotpunim i nepromišljenim liječenjem što ga je dovelo do spore agonije.

“Zanemareni su znakovi smrtne opasnosti koje je pokazivao”, ocijenilo je dvadeset stručnjaka, koji su dodali da je njega koja mu je pružena bila “nepotpuna i nepravilna”.

Bivši svjetski prvak imao bi bolje prilike za preživljavanje da je hospitaliziran u prikladnom centru za njegu, dodali su.

Pravni postupak je pokrenut nakon izjava dvije od pet kćeri bivšeg kapetana argentinske ekipe, Gianinne (31) i Jane (24), koje drže da je neurokirurg Leopold Luque odgovoran za pogoršanje stanja njihovog oca.

Izvor: Agencije