Kineska svemirska letjelica uspješno sletjela na površinu Marsa

Bespilotna kineska svemirska letjelica uspješno je sletjela na površinu Marsa, čime je Kina postala druga država nakon SAD-a koja je sletjela na Crveni planet.

Nakon više od šest mjeseci putovanja, Tianwen-1 je u februaru stigao do Crvenog planeta gdje je od tada bio u orbiti (Reuters)

Bespilotna kineska svemirska letjelica uspješno je sletjela na površinu Marsa u subotu, izvijestila je državna novinska agencija Xinhua, čime je Kina postala druga država nakon SAD-a koja je sletjela na Crveni planet.

Svemirska letjelica Tianwen-1 (Nebesko pitanje) sletjela je na južnom dijelu velike ravnice poznate kao Utopia Planitia, “prvi put ostavivši kineski trag na Marsu”, navela je agencija, a prenosi Hina.

Pet tona teška svemirska letjelica lansirana je s južnog kineskog otoka Hainan u julu prošle godine, a nakon više od šest mjeseci putovanja, Tianwen-1 je u februaru stigao do Crvenog planeta gdje je od tada bio u orbiti.

Proučavanje Marsa

Rover na solarni pogon Zhurong, koji ima šest naučnih instrumenata, uključujući topografsku kameru visoke rezolucije, sada će proučavati površinu tla i atmosferu planeta.

Zhurong, nazvan po mitskom kineskom bogu vatre, također će tražiti znakove života, uključujući bilo koju podzemnu vodu i led, koristeći zemaljski radar.

Kineski predsjednik Xi Jinping uputio je čestitku svima koji su sudjelovali u misiji.

“Bili ste dovoljno hrabri za izazov, težili izvrsnosti i smjestili našu zemlju u napredne redove planetarnih istraživanja. Vaše izvanredno postignuće zauvijek će se urezati u sjećanja na domovinu i ljude”, rekao je.

Izvor: Agencije