Za Zoranom Mamićem u toku raspisivanje potjernice

Bivši trener Nogometog kluba Dinamo je ranije kazao da, poput brata Zdravka Mamića, i on želi zatvorsku kaznu odslužiti u Bosni i Hercegovini.

Bivši trener Dinama Zoran Mamić osuđen zbog izvlačenja novca iz kluba (Reuters)

Za bivšim trenerom Nogometog kluba Dinamo Zoranom Mamićem u toku je raspisivanje Interpolove potjernice i Evropskog naloga za hapšenje, nakon što se u ponedjeljak do ponoći nije javio na izdržavanje zatvorske kazne, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu.

“Nadležna tijela Bosne i Hercegovine trebaju postupati po tjeralici, odnosno uhititi Zorana Mamića i odlučiti postoje li u Bosni i Hercegovini zakonski uvjeti za Mamićevo izručenje Hrvatskoj. Ukoliko Bosna i Hercegovina odbije izručenje, Mamić će ostati na slobodi u Bosni i Hercegovini do njegovog eventualnog uhićenja na neki drugi način, ako ne po tjeralici, onda po Europskom uhidbenom nalogu”, pojasnio je glasnogovornik Đupanijskog suda Krešimir Devčić, prenosi Hina.

Dodao je da Zoran Mamić, u slučaju da ne dođe do njegovog hapšenja, ne može napustiti prostor Bosne i Hercegovine do zastare izvršenja kazne zatvora.

Milan Pernar jedini u zatvoru

Od četiri osuđenika za izvlačenje novca iz Dinama do sada se na izdržavanje kazne javio jedino bivši poreznik Milan Pernar, koji se u ponedjeljak do ponoći prijavio Odjelu za dijagnostiku zatvora u Zagrebu.

Bivšem Dinamovom direktoru Damiru Vrbanoviću u utorak je na zagrebačkom Županijskom sudu određeno da se u zatvor u Remetincu mora javiti 26. maja.

Vrbanović na ovu odluku ima pravo žalbe, a u roku od tri dana može i podnijeti molbu za odgodom izdržavanja zatvorske kazne.

Prvookrivljeni Zdravko Mamić ranije je kazao da, poput brata, i on želi zatvorsku kaznu odslužiti u Bosni i Hercegovini, gdje je pobjegao još uoči izricanja prve nepravomoćne presude na osječkom Županijskom sudu.

Vrhovni sud Hrvatske je sredinom marta Zdravku Mamiću pravomoćno potvrdio kaznu od šest i po godina, dok je njegovom bratu Zoranu Mamiću smanjio kaznu na četiri godine i osam mjeseci.

Najviši sud je u istom predmetu na tri godine i dva mjeseca smanjio kaznu i Milanu Pernaru, dok je Damiru Vrbanoviću potvrđena kazna od tri godine zatvora.

Zdravka Mamića tužitelji u srijedu ispituju u BiH

Na sudu u Osijeku, čija su dvojica sudija udaljeni sa dužnosti zbog druženja sa Zdravkom Mamićem, u međuvremenu je počelo i drugo suđenje za izvlačenje novca iz Dinama.

Zdravko Mamić u srijedu bi u Bosni i Hercegovini trebao biti ispitan o optužbama, između ostalog i na račun sudija koje je u oktobru dostavio USKOK-u na USB sticku, a potom ponavljao na konferenciji za novinare u Mostaru i na društvenim mrežama nakon što mu je Vrhovni sud potvrdio presudu.

Ispitivanje će se provesti putem takozvane međunarodne pravne pomoći, što znači da će sve, prema unaprijed poslanim pitanjima hrvatskog USKOK-a, voditi tužitelj iz Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike VIJESTI
POPULARNO