Raskol u Republikanskoj stranci i Trumpov utjecaj

Istaknuti republikanski čelnici u Zastupničkom domu podilaze Trumpu kako bi pružio podršku kandidatima stranke na izborima za Kongres 2022. godine.

Trump zvanično ne obavlja nikakvu funkciju u stranci (AP)

Riječi američkog predsjednika Joea Bidena, u kojima je spomenuo da Republikanska stranka svjedoči “maloj revoluciji”, aludirajući na nesuglasice po pitanju stava stranke o bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu, iznenadile su republikanske dužnosnike s kojima je Al Jazeera razgovarala.

Biden je rekao: “Ja sam već dugo demokrata, prošli smo faze unutarnjih borbi i neslaganja, ali se ne sjećam ničeg sličnog” onome što se događa unutar Republikanske stranke, dodajući da ne razumije šta se dogodilo republikancima.

U stranci se vode rasprave, naročito oko sudbine republikanske zastupnice Liz Cheney, koja je glasala za to da se Trump optuži za “poticanje pobune”, i nije prestala napadati Trumpa. Ponovila je svoje zahtjeve da se republikanci riješe Trumpovog tereta i njegovog političkog nasljeđa.

Al Jazeera će kroz pitanja i odgovore predstaviti prirodu neslaganja unutar Republikanske stranke vezano za Trumpovu ulogu u vođenju stranke, stranačkim ideološkim i političkim usmjerenjima, zatim ko predvodi struju koja se suprostavlja Trumpu i može li doći do raskola unutar stranke?

Kakva je priroda neslaganja unutar Republikanske stranke?

Otkako je republikanska zastupnica Liz Cheney u januaru glasala na strani demokrata za opoziv tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa, zbog njegove uloge u poticanju svojih pristalica na napad na Capitol u pokušaju da omete potvrđivanje rezultata predsjedničkih izbora, ne prestaju uzajamni napadi između Cheney i starijih članova Republikanske stranke lojalnih Trumpu.

Republikanci planiraju glasati da se Cheney ukloni s pozicije i da joj se uskratiti povjerenje. Cheney je trećerangirana republikanka u Zastupničkom domu i nastavlja zahtijevati od stranke da preispita svoj stav podrške Trumpu, te upozorava da će historija smatrati odgovornim one koji su se zalagali za podršku bivšem predsjedniku.

Republikanski senator Mitt Romney također je izložen sve većem bijesu biračkog tijela zbog stavova protivljenja Trumpu. Romney je prošle godine glasao za opoziv Trumpa s funkcije i traži od republikanaca da zatvore pitanje Trumpa i da gledaju u budućnost bez njega.

Stavovi Cheney i Romneya naljutili su mnoge članova Kongresa koji tvrde da se na izborima za Kongres sljedeće godine može pobijediti samo uz Trumpovu podršku.

Ima li Trump trenutno ulogu u Republikanskoj stranci?

Trump zvanično ne obavlja nikakvu funkciju u stranci, ali od suspenzije njegovih računa na društvenim mrežama daje izjave u kojima izražava svoje političke stavove. U izjavi objavljenoj prošle srijede, Trump je rekao da Liz Cheney “nema pravo” biti u rukovodstvu Republikanske stranke i da podržava izbor Elise Stefanik kao njenu zamjenu.

Istaknuti republikanski čelnici u Zastupničkom domu, poput Kevina McCarthyja i Stevea Scalisea, podilaze Trumpu kako bi pružio podršku kandidatima stranke na izborima za Kongres 2022. godine.

Četiri mjeseca nakon izlaska iz Bijele kuće, Trump je najpopularniji republikanac među biračkim tijelom stranke.

Anketa provedena krajem prošlog mjeseca pokazala je da 44 posto republikanaca podržava Trumpa i da su pod utjecajem njegovih stavova i mišljenja o kandidatima za Kongres.

Posebni izborni krug za upražnjeno mjesto predstavnika Teksasa u Zastupničkom domu pokazao je razmjere Trumpovog utjecaja, jer je kandidat koji je imao podršku bivšeg predsjednika osvojio najviše glasova, prije nego što se krenulo u drugi krug s ostalim republikanskim kandidatima koje je Trump također podržao. Republikanski kandidati koji su se usprotivili Trump nisu ostvarili nikakav uspjeh u najvećoj republikanskoj državi.

Kakav je stav vodstva stranke o Trumpu?

Nakon napada na Capitol 6. januara, većina čelnika Republikanske stranke u Zastupničkom domu i Senatu napala je predsjednika Trumpa na ovaj ili onaj način. Otkako je Biden došao na vlast 20. januara, republikanci su prestali negativno govoriti o Trumpu, pogotovo jer i dalje uživa veliku popularnost među republikanskim biračkim tijelom, pored toga što ima izrazitu sposobnost prikupljanja sredstava za kandidate stranke na izborima za Kongres 2022. godine.

Hoće li Trump napustiti Republikansku stranku?

Trump je potvrdio da se nije namjeravao povući iz Republikanske stranke ili osnovati novu političku stranku, kao što su neki analitičari i očekivali. Izvještaje koji govore da razmišlja o osnivanju treće stranke opisao je kao “lažne informacije”, tvrdeći da je Republikanska stranka ujedinjena. Trump, također, nije mogao odoljeti da ne spomene sve republikance koji su glasali za opoziv. Među njima su i mnogi koje čekaju predizbori unutar stranke, a Trump je obećao da će ih se svih riješiti.

Postoje li republikanski čelnici koji se natječu s Trumpom?

Odgovor je ne. Ne postoji republikansko vodstvo čija je popularnost gotovo jednaka Trumpovoj, unatoč njegovoj ulozi u napadu na zgradu Capitola i suspenziji računa na društvenim mrežama. Niko od republikanaca s predsjedničkim ambicijama još uvijek nema hrabrosti izraziti želju da se kandidira na izborima i čekaju stav predsjednika Trumpa o izlasku na izbore 2024. godine. Bivši državni sekretar Mike Pompeo rekao je da ga kandidatura za predsjedničke izbore zanima samo ako se Trump ne bude kandidirao.

Trump je poslao poruke koje odražavaju njegovu želju da se kandidira na utrci za predsjednika 2024. godine, ali to nije potvrdio, ostavivši republikance da čekaju i pitaju se o budućnosti.

Hoće li doći do raskola među republikancima?

Ne postoje neka značajnija predviđanja da će do toga doći, a republikanski čelnici vjeruju da je stranka ujedinjena u suprotstavljanju Bidenovim radikalnim politikama, kako to opisuju. Naglašavaju da im je najvažnije preuzeti kontrolu nad Kongresom na izborima 2022. kako bi spriječili Bidena i njegove saveznike ljevičare da usvoje politike koje nanose štetu Amerikancima.

Koja su najvažnija pitanja koja trenutno zaokupljaju pažnju republikanaca?

Glavna stvar koja trenutno zaokuplja pažnju republikanaca jeste kako preuzeti kontrolu nad Zastupničkim domom i Senatom na izborima sljedeće godine.

Republikanci pokušavaju blokirati sve planove predsjednika Joea Bidena za reformu američke infrastrukture, njegove planove za podršku američkim porodicama i stvaranje novih radnih mjesta. Republikanci su se usmjerili to da preuzmu kontrolu nad Kongresom kako bi zaustavili ono što vide kao radikalne politike, poput povećanja poreza, povećanja minimalne plaće, blokiranje planova reforme zdravstvenih programa i pitanja imigracije.

Republikanci skreću pažnju na svoju želju da politike “Amerika na prvom mjestu”, koje je promovirao bivši predsjednik, stave na dnevni red političkog djelovanja unatoč Trumpovom izlasku iz Bijele kuće, pogotovo što stalno ponavljaju da je više od 74 miliona republikanskih glasača glasalo za njega.

Kako su republikanci odgovorili na Bidenovu sugestiju da se unutar njihove stranke vodi rat?

Republikanci su ismijavali Bidenove riječi, smatrajući da se stvarni stranački rat odvija između tradicionalne i ljevičarske struje u pokušaju dominacije nad dnevnim redom Demokratske stranke.

Republikanski komentatori smatraju da ono čemu stranka trenutno svjedoči nije ništa drugo nego ponovno prilagođavanje novoj stvarnosti nakon što je okončan period njihove kontrole nad Bijelom kućom i mandat bivšeg predsjednika koji je bio vrlo popularan među republikanskim glasačima.

Izvor: Al Jazeera