Marković: Ne znamo koliko je antitijela dovoljno za zaštitu od korona virusa

Imunolog Miloš Marković rekao je kako ne znači da će neko ko ima u nalazima antitijela 100 biti više zaštićen od onog ko ima 50.

Mnogi poslije vakcinacije protiv korona virusa idu u laboratorije da mjere nivo antitijela i da poslije rezultate stavljaju na društvene mreže, kaže Marković (EPA)

Imunolog Miloš Marković izjavio je da mjerenje antigena nije cjelokupna procjena imuniteta i da se u ovom trenutku sa sigurnošću ne zna koja antitijela i u kojoj mjeri štite.

“Ne znamo ni koji nivo antitela je potreban za zaštitu“, rekao je za Politiku Marković, imunolog sa Instituta za makrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu, prenosi Beta.

On je ocijenio da je na djelu prava “antitelomanija”, odnosno da mnogi poslije vakcinacije protiv korona virusa idu u laboratorije da mjere nivo antitijela i da poslije rezultate stavljaju na društvene mreže.

Prema njegovim riječima, ne zna se koliki nivo antitijela treba da ima osoba da bi se znalo da je zaštićena od korone.

“Pored toga, različite laboratorije koriste različite tehnike merenja, koje još uvek nisu standardizovane i čiji rezultati ne mogu da se porede, odnosno ne mogu da se porede babe i žabe, slikovito rečeno“, rekao je Marković.

‘Ne vidim nikakav smisao’

Kako je naveo, ne znači da će neko ko ima u nalazima antitijela 100 biti više zaštićen od onog ko ima 50.

“Zato ja ne vidim nikakav smisao da se meri nivo antigena, iako sam svestan da ljudi to masovno rade. Dijagnostička metoda je svrsishodna samo ako može da se protumači nalaz i preduzmu mere“, naveo je Marković.

Kako je istakao, “on ne zna da protumači rezultate antitela, niti misli da iko u svetu to može da kaže, a ako neko smatra da zna, voleo bi da mu objasni na osnovu čega to misli”.

“Želim da kažem da niko trenutno ne može čoveku da kaže da je sigurno zaštićen od korone”, rekao je Marković.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike VIJESTI
POPULARNO