HZJZ preporučuje nastavak korištenja AstraZenece

Koristi od vakcine u prevenciji hospitalizacije ili smrti prevladavaju nad nuspojavama, tvrdi Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

HZJZ će i dalje nastaviti pomno pratiti sigurnost i učinkovitost vakcinacije, navedeno je (Željko Lukunić / Pixsell)
HZJZ će i dalje nastaviti pomno pratiti sigurnost i učinkovitost vakcinacije, navedeno je (Željko Lukunić / Pixsell)

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) preporučio je nastavak korištenja vakcine AstraZenece dijeleći mišljenje Evropske agencije za lijekove (EMA) da koristi od imunizacije značajno nadmašuju rizik od nuspojava, jer cjepivo djelotvorno štiti od hospitalizacije i smrti.

„Pritom podsjećamo na opasnost od oboljenja od COVID-19, čija stopa smrtnosti trenutno iznosi oko 2,2 posto, što znači da se na svakih 45 potvrđenih slučajeva zaraze u Hrvatskoj statistički može očekivati jedan smrtonosni ishod”, priopćio je HZJZ u četvrtak, prenijela je Hina.

Kao i EMA, i HZJZ će i dalje nastaviti pomno pratiti sigurnost i učinkovitost vakcinacije i o tome redovito obavještavati javnost.

HZJZ navodi kako je EMA ocijenila da, iako nije moguće isključiti moguću povezanost cijepljenja protiv COVID-19 s razvojem vrlo rijetkih slučajeva neuobičajenih tromboza sa smanjenim brojem trombocita, koristi od cijepljenja s AstraZenecom u prevenciji hospitalizacije ili smrti prevladavaju nad nuspojavama.

Temeljnom analizom specifičnih poremećaja zgrušavanja prijavljenih nakon cijepljenja AstraZenecinim cjepivom, EMA je zaključila da postoji moguća povezanost cijepljenja s razvojem ovih vrlo rijetkih događaja.

‘Vrlo rijetka moguća nuspojava’

Takvi će se poremećaji zgrušavanja odsad navoditi kao vrlo rijetka moguća nuspojava cijepljenja.

EMA podsjeća cijepljene osobe na moguće simptome na koje je potrebno obratiti pažnju i javiti se liječniku.

Isto tako, EMA podsjeća i liječnike da trebaju misliti na mogućnost takvih događaja kod cijepljenih osoba koje razviju simptome koji mogu ukazivati na takav poremećaj zgrušavanja.

Većina se ovih događaja dogodila unutar dvije sedmice nakon vakcinacije kod žena mlađih od 60 godina, ali se iz analiziranih podataka ne može utvrditi da su dob i spol doista čimbenici koji povećavaju rizik od nastanka tih nuspojava.

Europska agencija za lijekove i dalje smatra da je korist od vakcinacije u smislu sprječavanja COVID-19, komplikacija, bolničkog liječenja i smrti uzrokovanih bolešću, veća od rizika koje nosi cijepljenje.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike VIJESTI
POPULARNO