Preminuo Predrag Živković Tozovac

Predrag Živković Tozovac preminuo je noćas u 85. godini na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu.

Njegove pjesme predstavljaju znatan dio riznice narodne muzike u Srbiji (Wikipedia)

Legendarni srpski kompozitor, tekstopisac, harmonikaš i pjevač narodne muzike, Predrag Živković Tozovac preminuo je noćas u 85. godini na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu, javlja Tanjug.

Popularni Tozovac je prema mišljenju stručne javnosti važio za jednog od najboljih stvaralaca i interpretatora srpske soul muzike, uz Tomu Zdravkovića, Predraga Cuneta Gojkovića i Vasiliju Radojičić.

Njegove pjesme predstavljaju znatan dio riznice narodne muzike u Srbiji.

Svi znaju hitove kao što su “Tražiću ljubav novu”, “Vlajna”, “Jesen u mom sokaku”, “Mirjana”, “Ti si me čekala”, “Violino ne sviraj” “Ovamo Cigani”, “Oči jedne žene”, “Prazna čaša”, “Jeremija” i drugima.

Tozovac je rođen 22. januara 1936. godine u Kraljevu.

Prve pjesme objavio 1965.

Talenat za muziku otkrili su njegovi roditelji kada mu je bilo četiri godine. Već sa 10 godina počeo je da nastupa na svadbama svirajući harmoniku.

U Beograd je došao na studije, ali je muzika bila jača od želje za sticanjem diplome ekonomiste, pa je počeo da nastupa sa raznim orkestrima.

Prve pjesme objavio je u novembru 1965. godine, a od tada do danas snimio je preko 20 albuma i 30 singlova.

Održao je brojne koncerte širom bivše Jugoslavije, ali i Evrope, SAD, Kanade i Australije.

Nastupao na brojnim festivalima

Nastupio je na brojnim festivalima poput “Beogradskog sabora”, “Pesme leta”, “Hit parade” i drugih, gdje je osvajao prestižne nagrade.

Povodom 60 godina Radio Televizije Srbije (RTS) uručena mu je nagrada Zlatni mikrofon za doprinos muzici i uspješnu karijeru.

Tozovac je igrao sebe u filmu ” I bog stvori kafansku pevačicu”, u režiji Jovana Živanovića.

Izvor: Agencije