Prvi rezultati izbora u Bugarskoj, Borisov poziva na formiranje ekspertske vlade

Iako je stranka Bojka Borisova osvojila najviše glasova, on će imati poteškoća da se održi na vlasti, nakon porasta glasova na izborima za stranke protiv establišmenta i antikorupcije.

Bugarski premijer Bojko Borisov predložio je ostalim strankama koje ulaze u novi parlament da "zakopaju ratne sjekire" i formiraju ekspertsku vladu (Reuters)
Bugarski premijer Bojko Borisov predložio je ostalim strankama koje ulaze u novi parlament da "zakopaju ratne sjekire" i formiraju ekspertsku vladu (Reuters)

Na osnovu 42,5 posto prebrojanih glasova umjereno desničarska stranka Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB) premijera Bojka Borisova osvojila je 24,2 posto glasova na jučer održanim parlamentarnim izborima u Bugarskoj, pokazuju zvanični podaci Centralne izborne komisije.

Nova opoziciona stranka “Ima i ovakvih ljudi” popularnog TV voditelja i pjevača Slavija Trifunova je na drugom mjestu sa 19 posto glasova, a opozicioni socijalisti osvojili su 14,9 posto glasova, pokazuju podaci Centralne izborne komisije, Tanjug prenosi agenciju Reuters.

Antikorupcijska opoziciona grupacija stranke “Demokratska Bugarska” i umjerenih ljevičara iz stranke “Na noge, Napolje mafija”, osvojili su 11, odnosno 5,1 posto glasova birača, stranka Turaka u Bugarskoj MRF 8,7 posto.

Nacionalistička VMRO, dosadašnji koalicioni partneri GERB, za sada je sa 3,6 posto ispod cenzusa koji iznosi četiri posto.

Konačni rezultati se očekuju sutra.

Borisov poziva sve stranke na formiranje ekspertske vlade

Bugarski premijer Bojko Borisov Borisov predložio je sinoć ostalim strankama koje ulaze u novi parlament da “zakopaju ratne sjekire” i formiraju ekspertsku vladu.

“Nudim vam mir. Predlažem da ubacimo stručnjake, zaposlimo ljude, preuzmemo odgovornost i učinimo sve da Bugarska do decembra izađe iz pandemije i krene naprijed“, rekao je Borisov u video obraćanju na Facebooku, nakon jučer održanih parlamentarnih izbora.

Istakao je da je to njegov prijedlog svima i da svi treba da razmisle kako mogu da se mobilišu.

“Radujte se jedan ili dva-tri dana, a zatim razmislite šta je stabilno, a šta ne. Da vidimo da li možemo da se ujedinimo u ime države. Do sada ste govorili da ljudi ne žele nas, nego vas, ali vi imate 5, 4, ili devet posto glasova, a mi imamo 25 posto”, poručio je Borisov.

Iako je njegova stranka desnog centra Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB) osvojila najviše glasova, Borisov će imati poteškoća da se održi na vlasti, nakon porasta glasova na izborima u nedjelju za stranke protiv establišmenta i antikorupcije, piše Reuters.

Ne mogu se isključiti sedmice razgovora, pa čak ni novi izbori, što znači da će Bugarska, najsiromašnija članica Evropske unije, možda imati poteškoća u prisvajanju fonda EU za oporavak od korona virusa u iznosu od 750 milijardi eura, navodi agencija.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike VIJESTI
POPULARNO