BH-Gas podnio krivičnu prijavu zbog Turskog toka

U saopćenju BH-Gasa je navedeno da je krivična prijava podnesena zbog ‘samoinicijativne odluke Energoinvesta o promjeni transportnog puta gasa putem Turskog toka’.

Iz BH-Gasa ocjenjuju da su ovi postupci doveli do ugrožavanja sigurnosti snabdijevanja (EPA)

Uprava BH-Gasa, kompanije koja vrši transport gasa za potrebe Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), podnijela je krivične prijave Federalnoj upravi policije protiv odgovornih ljudi u kompaniji Energoinvest koja je ovlašteni dobavljač gasa u FBiH.

Krivična prijava je podnesena zbog, kako se navodi u saopćenju BH-Gasa, “samoinicijativne odluke Energoinvesta” o promjeni transportnog puta gasa putem Turskog toka i “nasilnog onemogućavanja BH-Gasa u izvršavanju radnih zadataka”, prenosi Tanjug, pozivajući se na Radio Slobodna Evropa (RSE).

Kompanija Energoinvest, ovlašteni dobavljač gasa za Federaciju BiH, sklopila je sa ruskom državnom kompanijom Gazprom Export, od koje se dobija sav gas u BiH, aneks ranijeg ugovora iz 1997. kojim se od 1. aprila ove godine isporuka gasa odvija novim gasovodom Turski tok.

BiH je do sada ruski gas dobijala gasovodom koji je išao preko Ukrajine i Mađarske, odakle se dalje transportovao u Srbiju, a u BiH je ulazio na jedinom ulaznom gasnom terminalu za BiH u mjestu Šepak kod Zvornika, na istočnoj granici između BiH i Srbije.

‘Jednostrani raskid ugovora’

Iz BH-Gasa tvrde da je Energoinvest jednostrano raskinuo važeći ugovor o transportu gasa sa mađarskim dobavljačem FGSZ, koji je na snazi do 2023. godine, zbog čega će na ime ugovorne klauzule morati da se isplati odšteta od 23 miliona dolara mađarskom partneru.

Direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević istakla je za RSE da su pristali na novi zahtjev ruskog isporučioca, jer je Gazprom obustavio isporuku gasa za BiH preko ukrajinsko-mađarskog gasovoda i transport prebacio na Turski tok.

Dodala je da je razlog aneksa ugovora o isporuci gasa sa Gazpromom i raskidanja ugovora o transportu gasa sa mađarskim partnerom viša sila, jer nisu mogli da utječu na odluku Gazproma.

“S obzirom na to da nama gas treba i s obzirom na to da smo dobili poređenja i ekonomsku računicu i jednog i drugog toka, ovaj (Turski tok) je čak i povoljniji. Tako da nije bilo dileme da li ga treba prihvatiti ili ne”, objasnila je Hadžialjević za RSE.

Iz BH-Gasa tvrde da ni mađarski FGSZ ni Transportgas Srbija (koji vrši transport gasa iz Mađarske u BiH) nisu prihvatili argument Energoinvesta da se ugovori na “starom” transportnom putu raskinu iz razloga više sile, te da je Energoinvest samovoljno promijenio transportni put.

Politički razlozi

U saopćenju BH-Gasa se također tvrdi da “Gazprom nije tražio prelazak na Turski tok zbog ekonomskih razloga već zbog političkog razloga”.

Dodaju također da su tražili od Energoinvesta da o promjeni rute obavijesti Vladu FBiH, ali da kompanija to nije uradila i da je bez “supotpisa” BH-Gasa potpisala aneks ugovora sa Gazprom Exportom.

Iz BH-Gasa ocjenjuju da su ovi postupci doveli do ugrožavanja sigurnosti snabdijevanja, jer je Energoinvest izbacio BH-Gas iz poslova nominacije i narudžbi gasa, zbog čega je došlo do pada pritiska u transportnom sistemu BH-Gasa.

Ova kompanija smatra da je s ovim “dešavanjima narušen suverenitet BiH” i tvrdi da je Energoinvest “stavio gasni sistem u ruke druge zemlje i njenog dispečerskog centra”, aludirajući u tom kontekstu na Srbiju.

Izvor: Agencije