Biden će u junu posjetiti Veliku Britaniju i Brisel

Američki predsjednik će, u sklopu prve inozemne posjete, prisustvovati samitu lidera G7, koji će biti održan u Cornwallu

Joe Biden će se tokom prve inozemne posjete dotaknuti značaja solidarnosti i zajedničkih vrijednosti među ključnim demokratijama (EPA)

Američki predsjednik Joe Biden obavit će u junu prvu inozemnu posjetu Velikoj Britaniji i Belgiji, odnosno Briselu.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki u saopćenju je navela da će Biden, koji je na dužnost stupio 20. januara 2021. godine, u sklopu prve inozemne posjete prisustvovati samitu lidera G7, koji će biti održan u Cornwallu u Velikoj Britaniji od 11. do 13. juna, prenosi Anadolija.

Grupa G7 je savjetodavni forum sedam najznačajnijih industrijskih zemalja svijeta, a čine ga lideri SAD-a, Kanade, Japana, Njemačke, Italije, Francuske i Velike Britanije.

‘Solidarnost među ključnim demokratijama’

“Biden će govoriti o njegovoj posvećenosti multilateralizmu, prioritetima američke politike u javnom zdravstvu, ekonomskom oporavku te borbi protiv klimatskih promjena. Dotaknut će se i značaja solidarnosti i zajedničkih vrijednosti među ključnim demokratijama”, istakla je Psaki.

Biden će u okviru posjete Velikoj Britaniji održati bilateralne sastanke s liderima G7, uključujući britanskog premijera Borisa Johnsona.

Nakon posjete Velikoj Britaniji, otputovat će u Brisel, na samit NATO-a 14. juna.

“Biden će još jednom potvrditi posvećenost SAD-a NATO-u, transatlantskoj sigurnosti i zajedničkim odbrambenim aktivnostima”, kazala je Psaki.

Američki predsjednik će, također, prisustvovati samitu SAD-a i Evropske unije u Briselu te održati bilateralne razgovore.

Izvor: Al Jazeera i agencije