VIDEO: Kapsula Crew Dragon s posadom lansirana prema ISS-u

Kapsula Crew Dragon Endeavour s posadom i raketa Falcon 9 lansirani su iz NASA-inog Svemirskog centra Kennedy na Floridi prema Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Raketa s kapsulom za ljudsku posadu izgradila je privatna kompanija SpaceX Elona Muska (EPA)

Kapsula Crew Dragon Endeavour s posadom i raketa Falcon 9 lansirani su u petak iz NASA-inog Svemirskog centra Kennedy na Floridi prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) na kojoj će četvero astronauta provesti šest mjeseci.

Raketa s kapsulom za ljudsku posadu izgradila je privatna kompanija SpaceX Elona Muska, prenosi Hina.

Kapsula Dragon je opremljena s 16 Draco potisnika za manevriranje u orbiti, a ima i nekoliko padobrana za slijetanje.

Raketom SpaceX-a prema ISS-u su poletjeli Shane Kimbrough i Megan McArthur iz NASA-e, Francuz Thomas Pesquet iz Evropske svemirske agencije (ESA) i Akihiko Hoshida iz Japanske aeronautičke i svemirske istraživačke agencije (JAXA).

Oni će zamijeniti četiri člana Crew-1 misije koji se vraćaju na Zemlju.

Ovo je prvo lansiranje NASA-e putem komercijalnog programa na kojem se nalaze dva partnerska međunarodna astronauta, a ovo je prvi slučaj da se svemirska letjelica Crew Dragon koristi po drugi put, nakon što je već bila korištena u probnim letovima.

Raketa Falcon 9 također se koristi drugi put, nakon što je korištena u misiji Crew-1, tj. ovo je prvi put da posada leti “recikliranom” raketom i svemirskom letjelicom.

SpaceX, kompanija Elona Muska, postala je omiljeni prijevoznik NASA-e otkako Boeing kasni s testiranjem svoje svemirske kapsule Starlinera.

Okončanje ovisnosti

Prvi let s posadom SpaceX-a u maju 2020. okončao je devetogodišnju američku ovisnost o ruskim raketama Sojuz za transport do ISS-a.

Nakon što stignu na ISS, astronauti misije Crew-2 provest će puno vremena na naučna istraživanja u područjima kao što su medicinska tehnologija, ljudsko zdravlje i materijali koji bi bili od koristi za život na Zemlji.

ISS je opremljen instrumentima za motrenje klime na Zemlji, promjena u okolišu i prirodnih katastrofa.

NASA i SpaceX planiraju najmanje dva lansiranja godišnje, a kompanija Elona Muska postat će, nakon Roskozmosa, stalni partner američke svemirske agencije za slanje tereta i ljudi u orbitu.

Izvor: Agencije