Eurozastupnici: Sofija i Skoplje se trebaju maknuti od rasprava o historiji

Političari počinju zakuhavati identitetska pitanja kada ne mogu odgovoriti na temeljna životna pitanja, rekao je Andreas Schieder.

Bugarska insistira da Sjeverna Makedonija ustvrdi kako makedonski identitet i makedonski jezik imaju bugarske korijene (EPA)
Bugarska insistira da Sjeverna Makedonija ustvrdi kako makedonski identitet i makedonski jezik imaju bugarske korijene (EPA)

Predsjednik delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Sjevernom Makedonijom Andreas Schieder poručio je u srijedu kako bi se Sjeverna Makedonija i Bugarska trebale udaljiti od identitetskih i historijskih pitanja.

“Nisam siguran da je prenaglašavanje historijske debate, moguće i s lažnim argumentima, dobro rješenje za budućnost”, poručio je a virtuelnom brifingu o Sjevernoj Makedoniji austrijski socijaldemokrat, prenosi Hina.

Bugarska je u decembru 2020. godine odbila prihvatiti pregovarački okvir za Sjevernu Makedoniju, čime je blokirala početak pregovora o pristupanju Evropskoj uniji.

Osporava makedonski identitet i jezik

Sofija, između ostalog, insistira da Skoplje ustvrdi kako makedonski identitet i makedonski jezik imaju bugarske korijene.

Traži i da Sjeverna Makedonija izbaci iz udžbenika terminologiju o “bugarskoj fašističkoj okupaciji” tokom Drugog svjetskog rata, pojedine ličnosti za koje Sofija tvrdi da su Bugari, da odustane od teze o etničkim Makedoncima u Bugarskoj…

Sofija je tada poslala svim državama članicama EU-a dokument pod nazivom “Memorandum kojim se objašnjava odnos Republike Bugarske i Republike Sjeverne Makedonije u kontekstu procesa proširenja i pridruživanja i stabilizacije”, u kojem se navodi da su bivše jugoslovenske vlasti provodile “etnički i jezični inženjering u Makedoniji”.

Schieder je kazao kako je, u sklopu svoje funkcije, “morao naučiti o historiji više nego što je htio”.

“Političari počinju zakuhavati identitetska pitanja kada ne mogu odgovoriti na temeljna životna pitanja”, poručio je i dodao: “Bojim se da je o tome riječ i u ovom pitanju.”

Najbolje rješenje za susjedske odnose

Istaknuo je kako je bugarsko zeleno svjetlo za pristupne pregovore “najbolje za rješenje susjedskih odnosa”.

“Stavite sa strane identitetska pitanja i radite na drugim stvarima”, poručio je Schieder.

Sličnu poruku poslao je i bugarski europarlamentarac Ilhan Kyuchyuk (Obnovimo Evropu / Renew Europe), ujedno izvjestitelj za Sjevernu Makedoniju.

“Neka historičari raspravljaju o historiji, a političari neka budu hrabri”, kazao je Kyuchyuk, član stranke Pokret prava i slobode, koja zastupa interese turske manjine u Bugarskoj.

Bilateralni odnosi ne bi trebali utjecati na priključenje zemalja regije EU, poručio je Kyuchyuk.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike VIJESTI
POPULARNO