BAFTA: ‘Nomadland’ proglašen najboljim filmom

Američka drama velika je pobjednica BAFTA-e, a osvojila je tri nagrade – za najbolji film, najbolju režiju i za najbolju glavnu glumicu.

Dodjela Filmskih nagrada Britanske akademije (BAFTA) održana je vritualno tokom dvije večeri (EPA)

Američka drama “Nomadland” koja prati ljude koji su odlučili živjeti u kombiju, velika je pobjednica BAFTA-e, a osvojila je tri nagrade – za najbolji film, najbolju režiju, Chloe Zhao i nagradu za najbolju glavnu glumicu, Frances McDormand.

Dodjela Filmskih nagrada Britanske akademije (BAFTA) održana je vritualno tokom dvije večeri, a nominirani su zbog pandemije na svečanosti sudjelovali putem videa, objavio je Reuters a prenosi Hina.

No, filmske zvijezde Hugh Grant i Priyanka Chopra Jonas osobno su se pojavili u londonskoj dvorani Royal Albert Hall, dok su se glumice Renee Zellweger i Anna Kendrick priključile iz studija u Los Angelesu.

Kao izvanredno britansko djelo proglašen je film “Promising Young Woman” koji naglašava važnost #metoo pokreta, a osvojio je nagradu za najbolji originalni scenarij.

Preminuli princ Philip bio prvi predsjednik BAFTA-e

Akademija je također odala počast princu Philipu, suprugu kraljice Elizabete, koji je umro u petak u 99. godini života. Philip je imenovan prvim predsjednikom BAFTA-e 1959. Njegov unuk, princ William, trenutni je predsjednik.

Filmski veteran Anthony Hopkins pobijedio je u kategoriji glavnih glumaca, a nagradu je osvojio za ulogu dementnog muškarca u filmu “Otac” (The Father).

U utrci za dvije nagrade BAFTA-e u kategorijama Najbolji reditelj i Najbolji strani film sudjelovala je i bosanskohercegovačka rediteljica Jasmila Žbanić i njen film “Quo Vadis, Aida?”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada