Prihod Bundeslige u prošloj sezoni 3,8 milijardi eura

Ovo je pad od 5,4 posto u odnosu na sezonu prije, a zvaničnici tvrde da će utjecaj korona virusa biti još izraženiji u ovoj sezoni.

Samo u Bundesligi u prošloj sezoni je prodaja ulaznica pala za 30 posto, na 363,5 miliona eura (EPA)

Njemački nogometni bundesligaši ostvarili su prihod od 3,8 milijardi eura tokom sezone 2019/20, što je pad od 5,4 posto u odnosu na sezonu prije, objavila je Deutsche Fusball Liga (DFB).

Klubovi Bundeslige 2 ostvarili su ukupan prihod od 726 miliona eura, 7,2 posto manje nego prethodne sezone.

“Niko nije bio spreman za pandemiju korona virusa, a njemački profesionalni nogomet nije iznimka,” istaknuo je Christian Seifert, predsjednik Izvršnog odbora DFL-a.

Dodao je kako će utjecaj korona virusa biti još izraženiji u ovoj sezoni, prije svega zbog pada na svjetskom tržištu transfera i nastavku pada prihoda o prodaje ulaznica.

Samo u Bundesligi u prošloj sezoni je prodaja ulaznica pala za 30 posto, na 363,5 miliona eura.

Značajan utjecaj na ekonomiju

“Tokom posljednjih 20 godina Bundesliga i Bundesliga 2 uspostavile su ekonomske temelje na kojima dvije lige mogu graditi svoj budući razvoj. Međutim, jasno je da će masovne posljedice pandemije zahtijevati da svi klubovi i dalje djeluju finansijski disciplinirano”, dodao je Seifert.

Utjecaj njemačkog profesionalnog nogometa na nacionalnu ekonomiju ostaje nepromijenjen, sa 52.786 ljudi zaposlenih direktno ili indirektno u Bundesligi i Bundesligi 2 tokom protekle sezone.

Klubovi prva dva razreda (36) platili su prošle sezone oko 1,4 milijarde eura poreza i drugih davanja finansijskim vlastima i institucijama socijalne sigurnosti.

Uprkos brojnim problemima, ukupan prihod koji je Bundesliga ostvarila u sezoni 2019/20. i dalje je treći najviši iznos svih vremena, dok je samo jednom Bundesliga 2 ostvarila više prihoda nego što je ostvarila u prošloj sezoni.

Izvor: Agencije

Povezane

Ovog vikenda, nakon duge pauze zbog pandemije, nastavljena je nogometna Bundesliga. Promjene izazvane korona virusom izmijenile su “bioritam” nogometa i samih igrača na novom početku njemačkog prvenstva. Među mnogim oduševljenima ima i onih koji nisu sretni zbog nastavka sezone. Na teren će uskoro i nogometaši u Španiji. O povratku na teren, očekivanjima od nastavka sezone […]

Published On 18 May 2020
Više iz rubrike VIJESTI
POPULARNO