Capak: Ne postoji COVID pasoš, već samo potvrda o vakcinaciji

Rano je govoriti o COVID pasošu i prelasku granica vezanom za primanje vakcine, ali izvjesno je da će se to uskoro dogoditi, pojasnio je direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Krunoslav Capak: Izvjesno je da će doći do odluke o prelasku granice na temelju potvrde o vakcinaciji (Robert Anic/PIXSELL)

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak izjavio je u utorak kako ne postoji COVID pasoš, niti je definiran njegov izgled, već potvrda o vakcinaciji koja se koristi u medicinske svrhe, a o prelasku granica s tom potvrdom tek se razgovara na nivou Evropske unije.

“Ne možemo govoriti o tome da postoji COVID putovnica, ni o tome da je definiran njezin izgled. Izvjesno je da će kroz neko vrijeme postojati odluka o prelasku granice na temelju potvrde o cijepljenju”, rekao je on novinarima, dodavši kako je Hrvatskoj u interesu da podrži takav prijedlog, prenosi Hina.

Ta je inicijativa, rekao je, došla iz Grčke, koja je sklopila ugovor s Izraelom o međusobnom priznavanju potvrde o vakcinisanju.

Mogućnosti uoči turističke sezone

“Mi imamo neke ponude o tome da razgovaramo o priznavanju potvrde o cijepljenju, ali nismo još ništa po tom pitanju dogovorili. Rano je govoriti o COVID putovnici i prelasku granica vezanom uz primanje cjepiva, ali izvjesno je da će se to uskoro dogoditi”, kazao je.

Ocijenio je da će Hrvatska sigurno razmotriti mogućnosti i prednosti da kroz vakcinisanje privuče goste tokom turističke sezone.

“Sigurno ćemo cijepiti veliki dio populacije i nastojat ćemo cijepiti turističke radnike. Hoće li do tada biti COVID putovnice – još ne znamo, a ne zna se ni bi li se priznalo samo cjepiva registrirana na području EU-a ili i neka druga”, kaže Capak.

Hrvatska će omogućiti testiranje državljanima onih zemalja kojima će trebati PCR test prije povratka u svoju zemlju, najavio je.

Visoki zvaničnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) ranije je izjavio kako se takozvani COVID pasoši ne bi trebali koristiti za međunarodna putovanja, zbog brojnih zabrinutosti, uključujući etičke razloge, jer vakcine protiv korona virusa nisu lako dostupne na globalnom nivou.

Čelnik WHO-a za hitne slučajeve Michael Ryan rekao je da postoje “stvarna praktična i etička razmatranja” za zemlje koje razmatraju upotrebe certifikata o vakcinama kao uvjeta za putovanje, dodajući da zdravstvena agencija Ujedinjenih naroda za sada to ne preporučuje.

Vakcinacija nije dostupna širom svijeta

“Vakcinacija jednostavno nije dostupna širom svijeta i nije dostupna na pravičnoj osnovi”, kazao je Ryan.

WHO je ranije primijetio da je još nepoznato koliko traje imunitet od brojnih licenciranih COVID-19 vakcina i da se podaci još uvijek prikupljaju.

Ryan je, također, primijetio da bi strategija mogla biti nepravedna prema ljudima koji se iz određenih razloga ne mogu vakcinisati i da bi zahtijevanje COVID pasoša moglo omogućiti da se “nepravda i nepravednost dodatno uvrste u sistem”.

Izvor: Agencije

Povezane

Iako još ne postoji saglasnost o uvođenju isprave ili dokumenta o vakcinaciji protiv COVID-19, tehnički za to nema prepreka, jer tehnologija za ovakve namjene postoji i primjenjuje se deset godina.

Published On 05 Mar 2021
Više iz rubrike VIJESTI
POPULARNO