Katar obećao 100 miliona dolara pomoći Siriji

Katarski ministar vanjskih poslova učestvovao je na petoj briselskoj konferenciji Podrška budućnosti Sirije i regije. 

Katar je pružio dvije milijarde dolara vrijednu finansijsku i humanitarnu pomoć sirijskom narodu otkako je počeo rat, rekao je Sheikh Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al-Thani (EPA)
Katar je pružio dvije milijarde dolara vrijednu finansijsku i humanitarnu pomoć sirijskom narodu otkako je počeo rat, rekao je Sheikh Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al-Thani (EPA)

Katar je obećao još 100 miliona dolara pomoći u borbi protiv humanitarne krize u Siriji, rekao je zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova ove zemlje Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani na petoj briselskoj konferenciji “Podrška budućnosti Sirije i regije”.

On je istaknuo važnost zajedničkog odgovora i doprinosa u ublažavanju patnji ljudi u Siriji i regiji. Dodao je i da je Katar pružio dvije milijarde dolara vrijednu finansijsku i humanitarnu pomoć sirijskom narodu otkako je počeo rat, bilo u formi vladine podrške ili kroz nevladine i humanitarne organizacije.

Al-Thani je ponovio poziciju Katara u podržavanju međunarodnih napora da se dođe do političkog rješenja sirijske krize u skladu sa rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a, pogotovo rezolucije 2254 kojom se naglašavaju sigurnost i stabilnost te jedinstvo zemlje.

Naglasio je i da se humanitarna kriza u zemlji pogoršava, te da sirijske vlasti “nastavljaju kršiti ljudska prava i činiti ratne zločine što predstavlja prepreku za političko rješenje”, dodavši da pandemija i njene ekonomske posljedice dodatno otežavaju situaciju, te da je potrebna hitna intervencija UN-a i WHO-a da se dostave vakcine u Siriju. 

Obećano više od pet milijardi eura

Na briselskoj konfenciji “Podrška budućnosti Sirije i regiona“ međunarodna zajednica je obećala 5,3 milijardi eura kao pomoć Siriji, ali i susjednim državama koje su primile najveći broj sirijskih izbeglica.

Od ovog iznosa, Evropska unija izdvojit će 3,7 milijardi, od kojih 1,12 milijardi dolazi od Evropske komisije, a 2,6 milijardi od država članica EU-a, tvrdi Tanjug.

U Briselu navode da EU u cjelini ostaje najveći donator humanitarne pomoći Siriji sa izdvojenih 24,9 milijardi eura od početka krize 2011. godine.

Peta po redu konferencija posvećena Siriji organizovana je 29. i 30. marta u Briselu od strane EU-a i Ujedinjenih nacija.

Učestvovalo je preko 80 država i međunarodnih organizacija, a tema je bila trenutna situacija u Siriji i regionu i podrška naporima koje predvodi UN za sveobuhvatno političko rješenje sukoba u skladu sa Rezolucijom 2254 Vijeća sigurnosti UN-a.

Tokom rata je u Siriji poginulo je više od pola miliona ljudi, a boravak miliona izbjeglica je destabilizovao susjedne zemlje i uznemirio Evropu.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike VIJESTI
POPULARNO