Turska: Stroge mjere ostaju i za ramazan

U zemlji će biti zabranjena okupljanja na sehurima i iftarima, rekao je Recep Tayyip Erdogan.

Gradovi koji se suočavaju sa veoma visokim rizikom od korona virusa imat će policijski sat tokom vikenda, najavio je Erdogan (Anadolija)

Turska će nastaviti sa djelimičnim ograničenjima u cilju sprječavanja daljnjeg širenja korona virusa, a zbog rastućeg broja slučajeva zaraze i smrtnih ishoda, izjavio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

„Policijski sat od 21 sat do pet ujutro će biti nastavljen”, kazao je Erdogan nakon sastanka kabineta u predsjedničkom kompleksu koji je trajao više od tri sata, prenijela je Anadolija.

Kao dio mjera, bit će ograničen i rad restorana i kafića koji će moći da rade sa maksimalno 50 posto kapaciteta.

Gradovi koji se suočavaju sa veoma visokim rizikom od korona virusa imat će policijski sat tokom vikenda, dodao je predsjednik Turske.

Zaključavanja širom Turske

Naglasio je da od ukupno 81 provincije u Turskoj, 58 ili 80 posto populacije je klasifikovano kao veoma rizično za korona virus.

Kategorizacija provincija koje su u niskom, srednjem, visokom ili veoma visokom riziku je zasnovana na stopi infekcije i vakcinaciji protiv korona virusa, a koja je u Turskoj počela 14. januara.

„Tokom mjeseca ramazana, okupljanja za sahur i iftar, koja se održavaju prije i poslije posta, zabranjena su u zemlji”, kazao je predsjednik Turske.

Pored toga, naveo je Erdogan, zaključavanja tokom vikenda bit će uspostavljena širom Turske tokom muslimanskog svetog mjeseca.

Izvor: Agencije