Uprkos tenzijama, SAD uvezao rekodne količine ruske nafte

Prema računici Bloomberga, Rusija je 2020. godine postala treći najveći isporučilac nafte u SAD, pretekavši Saudijsku Arabiju.

Ruski udio u američkom uvozu nafte trenutno iznosi rekordnih sedam posto (EPA)
Ruski udio u američkom uvozu nafte trenutno iznosi rekordnih sedam posto (EPA)

Američko-ruske tenzije u sferi energetskih pitanja nisu spriječile SAD da 2020. godine kupi rekordne količine ruske sirove nafte.

Američke rafinerije su dnevno utovarale 538.000 barela ruske nafte i naftnih derivata, čime su oborile rekord star deset godina, prenosi Tanjug, pozivajući se na Russia Today.

Prema podacima koje je evidentirala Američka uprava za energetske informacije (EIA), Sjedinjene Američke Države su kupile lani najviše ruske nafte od 2011. godine, kada su dnevno uvozile iz Rusije 624.000 barela.

Treći najveći isporučilac nafte u SAD

Prema računici Bloomberga, zasnovanoj na podacima carine i EIA, Rusija je 2020. godine postala treći najveći isporučilac nafte u SAD, pretekavši Saudijsku Arabiju, najvećeg svjetskog izvoznika.

Ruski udio u američkom uvozu nafte trenutno iznosi rekordnih sedam posto.

Najveći izvoznici nafte u SAD bili su prošle godine Kanada, s dnevnim isporukama od 4,1 milion barela, i Meksiko, s oko 750.000 barela dnevno.

Prosječan američki uvoz nafte iz Saudijske Arabije iznosio je protekle godine 522.000 barela dnevno.

Američke energetske kompanije, uključujući Exxon Mobil Corp, Chevron i Valero Energy, bile su među ključnim kupcima nafte i naftnih derivata ruskih proizvođača.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike VIJESTI
POPULARNO