Posljedice od potresa na Baniji ‘teške’ oko pet milijardi eura

Ukupna šteta, uključujući i onu od zemljotresa u Zagrebu, za nekoliko milijardi kuna je manje od godišnjeg državnog budžeta Hrvatske.

Čovjek na ulici Petrinje dan nakon što je potres razorio grad (Al Jazeera)

Direktna šteta od razornih zemljotresa na Baniji od 28. i 29. decembra prošle godine procijenjena je na nešto više od pet milijardi eura, odnosno oko 37,5 milijardi kuna, što je otprilike oko deset posto ukupnog bruto domaćeg proizvoda Hrvatske, piše u subotu Jutarnji list, pozivajući se na neslužbene izvore, prenijela je Hina.

Ako toj brojci doda direktna štetu koja je nastala nakon zagrebačkog zemljotresa u martu prošle godine, dobije se iznosa od oko 16,6 milijardi eura, ili čak 124,5 milijardi kuna, što je samo za nekoliko milijardi kuna manje od jednog godišnjeg državnog budžeta Hrvatske ili čak 32 posto ukupnog bruto domaćeg proizvoda te zemlje, navodi list.

Procjena Svjetske banke i hrvatskih institucija

Procjenu štete, kao i kod zagrebačkog zemljotresa, napravili su konsultanti Svjetske banke u saradnji s Ministarstvom graditeljstva te Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU, a moguće je da će u konačnici narasti i na 5,5 milijardi eura.

Šteta se odnosi na sve tri županije koje su bile pogođene zemljotresom; na Sisačko-moslavačku, Karlovačku i Zagrebačku županiju. List navodi da su većinu štete pretrpjeli gradovi i mjesta na Baniji.

Prema zadnjim informacijama, na Baniji je prijavljeno 37.512 objekata s oštećenjima, a pregledano je 31.550. Od toga ih je 4.009 dobilo crvenu naljepnicu, odnosno neupotrebljivi su zbog oštećenja ili vanjskih utjecaja, a 6.918 žutu, što znači da su privremeno neupotrebljivi.

U Zagrebu je pak pregledano 38.600 zgrada, a od toga ih je 4.436 dobilo crvenu naljepnicu, a 8.318 žutu.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike VIJESTI
POPULARNO