Hag: Gucatiju i Haradinaju pritvor produžen za dva mjeseca

Sudija je pritvor liderima bivše Oslobodilačke vojske Kosova produžio do 1. aprila, u skladu s pravilima suda, po kojima se opravdanost pritvora mora razmotriti svaka dva mjeseca.

Krajem septembra 2020. godine snage Eulexa su uhapsile čelnike OVK-a i prebacile ih u Hag (Reuters)

Sud za zločine u Hagu produžio je za još dva mjeseca pritvor liderima Udruženja boraca (bivše) Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Hysniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, optuženim za zastrašivanje svjedoka i ometanje sprovođenja pravde.

U odluci koja je objavljena u petak, sudija za prethodni postupak Nicolas Guillou utvrdio je da je produženje pritvora neophodno jer postoji rizik da bi Gucati i Haradinaj mogli pobjeći, utjecati na svjedoke, opstruirati rad suda ili ponoviti krivično djelo, prenosi Beta.

Sudija je pritvor Gucatiju i Haradinaju produžio do 1. aprila, u skladu s pravilima suda, po kojima se opravdanost pritvora mora razmotriti svaka dva mjeseca.

Odbijen zahtjev za privremenu slobodu

Branioci su prethodno tražili da Gucati i Haradinaj budu pušteni na privremenu slobodu, uz obećanje da će poštovati sve uslove koje sud nametne.

Sudija Guillou je odbacio zahtjev, naglašavajući da su optuženi, dok su bili na slobodi, prkosili naredbi suda da prestanu s objavljivanjem povjerljivih sudskih dokumenata, u kojima su bila navedena i imena svjedoka.

Na jednoj od konferencija za novinare u Prištini, na kojoj je objavio povjerljive sudske dokumente, Haradinaj je, kako je naveo Guillou, rekao da ga “nije briga za svjedoke pred sudom u Hagu” i da će “objaviti podatke o svim svjedocima tog suda”.

“Kako se može garantirati sigurnost svjedoka kad njihova imena može svako pročitati?”, rekao je tada Haradinaj, što je sudija Guillou u odluci okarakteriziro kao “prikrivenu prijetnju sigurnosti potencijalnih svjedoka”.

Prisustvo Gucatija dok je Haradinaj izricao takve prijetnje pokazuje njegovu podršku i odobravanje, konstatirao je sudija.

Optužnica Haradinaja (57) i Gucatija (53), u šest tačaka, tereti za “krivična djela protiv pravosuđa – ometanje službenih lica u obavljanju službenih dužnosti (dvije tačke), zastrašivanje svjedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka (dvije tačke)”.

Ta krivična djela, Haradinaj i Gucati su, po optužnici, počinili tako što su na konferencijama za novinare Udruženja boraca OVK-a u Prištini od 7. do 25. septembra prošle godine objavili povjerljive dokumente suda i tužilaštva za zločine, uključujući identitet potencijalnih svjedoka.

Od septembra u pritvor u Scheveningenu

Krajem septembra 2020. godine snage Eulexa su uhapsile Gucatija i Haradinaja i prebacile ih u Hag i od tada su u pritvoru u Scheveningenu.

Haradinaj je pred sudiju za prethodni postupak Guilloua bio izveden 18. decembra prošle godine, ali je tada iskoristio pravo da odloži izjašnjavanje o krivici.

Istog dana Gucati je izjavio da nije kriv po svim tačkama optužnice.

Kada je 8. januara ponovo bio izveden pred sudiju, Haradinaj se odbio izjasniti o krivici.

Sudija Guillou je, po pravilima, potom u spis uveo da se optuženi ne osjeća krivim.

Izvor: Agencije