Kafić koji je preko noći postao najpoznatiji u Hrvatskoj

Vlasnik kafića ‘Three Monkeys’ iz Rijeke Tomislav Kovačević, poručio je članovima, simpatizerima i glasačima Hrvatske demokratske zajednice da nisu dobrodošli u njegov kafić.

Tomislav Kovačević, vlasnik ugostiteljskog objekta 'Three Monkeys' (Nel Pavletic/PIXSELL)

Iako čak i ne radi, riječki kafić “Three Monkeys“ postao je najpoznatiji kafić u Hrvatskoj, o kojemu mediji pišu, ali i razgovaraju gradonačelnici, župani, ministri, pa čak i predsjednik Vlade Andrej Plenković. Što je još važnije, ne zna se gdje će i kako će cijela ta priča završiti.

Sve je, zapravo, započelo prije nekoliko dana, kada je vlasnik spomenutog kafića Tomislav Kovačević, preko svoga Facebook profila, poručio članovima, simpatizerima kao i glasačima Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) da nisu dobrodošli u njegov kafić. To je se dogodilo na dan kada je Nacionalni stožer Civilne zaštite donio odluke da kafići mogu početi prodavati kavu za van.

“Povodom nagrade koju nam je uručio naš premijer jer smo bili vrlo disciplinirani i dobri, a ta nagrada je da caffe barovi od ponedjeljka mogu prodavati kavu za van (do sada su mogle pumpe, frizerski saloni, kiosci itd.) imamo zamolbu za sve članove, glasače i simpatizere HDZ-a. Kao krajnji čin poniženja što smo doživjeli od vas, naše vlade i vašeg premijera, molimo (ne zaslužujete veliko) vas da ne dolazite u nas bar jer ovdje niste dobro došli“, piše u Facebook objavi Kovačevića.

‘Bilo je dosta. No pasaran’

Rekao je da je zemlja sustavno i sistematski osiromašena, da ni najveći optimisti više ne vide izlaz, da je krađa svih oblika temeljni cilj većine članova i simpatizera HDZ-a, da na pozicije postavljaju ljude koji nemaju nikakve predispozicije za obavljanje tih poslova, ali su podobni te da je stručni stožer uvreda za sve koji razmišljaju svojom glavom.

“Svjestan sam da se neće ništa promijeniti dok mali čovjek ne digne glas i baš zbog toga vas molim da nas zaobiđete. Nismo pristali i nikad nećemo na ovo. Zbog svih kolega koji jesu ili će biti prisiljeni svoje poslove zauvijek zatvoriti, zbog svih suza isplakanih u samoći zbog neizvjesnosti, zbog svog proživljenog straha i poniženja koje ste pružili mom voljenom narodu i domovini. Bilo je dosta. No pasaran”, poručio je Kovačević.

Dan poslije pojasnio je da je, zapravo, riječ o njegovom osobnom stavu, kao i da ne pripada niti jednoj političkoj opciji.

Ovakav stav Kovačevića izazvao je niz reakcija kod članova HDZ-a, pa je prvo reagirao predsjednik riječkog HDZ-a Josip Ostrogović, koji je rekao kako je neugodno iznenađen ovakvom odlukom poznatog kafića u Rijeci.

“U njihove razloge ne želim ulaziti, a pogotovo me ne diraju njihove emotivne manipulacije i populističko dociranje. Kolektivna odgovornost bila je tekovina nekog drugog sistema, baš kao i proglasi kojima se neke skupine proglašavaju nepoželjnima. Nažalost, u ovom slučaju se građani Rijeke segregiraju zbog pripadnosti određenoj političkoj opciji, što bi se moglo karakterizirati kao rasizam”, poručio je Ostrogović.

Plenković: Sljedeći korak je fašizam

Međutim, niti tu nije bio kraj priči oko kafića “Three monkeys“, s obzirom da se u raspravu uključio i premijer Andrej Plenković, koji je prozvao ministra Olega Butkovića, koji dolazi iz Primorsko-goranske županije, u čijem sastavu je i grad Rijeka.

“Kada dođete na kavu u kafiće u kojima se diskriminiraju članovi HDZ-a, a posebno ministar [zdravstva Vili] Beroš i ja, onda pozovite [primorsko-goranskog] župana [Zlatka] Komadinu i objasnite što sve Vlada radi u Primorsko-goranskoj županiji. Bit će to korisno i blagotvorno za sve”, rekao je Plenković obraćajući se Butkoviću.

Ali, niti tu priča o najpoznatijem kafiću u Hrvatskoj nije stala. Nekoliko dana poslije Plenković je poručio kako se radi o dvostrukim kriterijima.

“Da u kafić ne mogu doći pripadnici ‘Armade’ [navijačka skupa Nogometnog kluba Rijeka], Židovi ili SDP-ovci [Socijaldemokratka partija], digla bi se tolika halabuka. Ali, kad HDZ-ovci ne mogu ući, nikome ništa. To je diskriminacija. Sljedeći korak je fašizam. Jeste li vi čitali što je taj čovjek govorio? Mi se ovdje bavimo dotepencima i čitanjem ćirilice. Ali, kad je HDZ u pitanju – ništa”, rekao je Plenković.

Na sve je reagirao i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, koji je poslije svega pozvao građane da se smire strasti.

Zašto premijer ‘pere’ novinare

“Potpuno razumijem revolt i emociju vlasnika ovog kafića, kao i osjećaj nemoći i poniženosti svih drugih ugostitelja i brojnih poduzetnika u drugim djelatnostima koji trpe posljedice zbog dugog razdoblja nemogućnosti rada. No, apeliram na ljudskost, toleranciju i razumijevanje, koji stanuju u srcima svih građana Rijeke, svih Riječanki i Riječana. Pozivam sve da ne dopuste da ova teška i svima naporna situacija dugotrajnog ‘lockdowna’ izaziva negativne emocije i bijes prema ikome ponaosob, bez obzira kojoj stranci ili skupini tko pripada ili koji svjetonazor zastupa. Imajmo na umu da je u srži cijelog problema u kojem se nalazimo – virus. Njega je teško kontrolirati, on je izvorni neprijatelj i predstavlja opasnost svima“, rekao je Obersnel.

Iako javno prozvan od predsjednika Vlade, Tomislav Kovačević nije odustao, pa je ponovno odgovorio Plenkoviću na njegove prozivke. Kazao je kako nikada nije rekao da je članovima HDZ-a zabranjen ulaz, već da ih ne voli, jer 30 godina uništavaju Hrvatsku. Naljutila ga je i izjava Plenkovića da je njemu, kao građaninu te županije, dao novac. Po riječima Kovačevića, njemu Plenković nije dao novac, niti ga je dao bilo kome, nego im je samo vraćeno ono što su uplaćivali. Prozvao je premijera da je kafićima zabranio rad bez ijednog znanstvenog dokaza te da je premijer sluga naroda, a ne da narod služi njemu.

“Neka premijer koji ‘pere’ novinarku pročita komentare svojih istomišljenika. Neka se spusti malo na zemlju, nisam ja njegov podanik. Nisam nikada napisao da je članovima HDZ-a zabranjen ulazak u moj kafić. Taj vrli premijer bi mogao pročitati moje izjave kad govori da su novinari nepripremljeni. Nisam napisao da će nekome biti zabranjeno, nego da ih ne želim blizu. Ali, hoće li doći on i njegovi, to nije moja stvar. Kod nas će svaki gost biti profesionalno uslužen. Okomio se na malog čovjeka iz Rijeke koji je rekao da ne voli članove njegove stranke. E, pa ne volim vas! Trideset godina uništavate ovu državu i ja vas ne volim”, kaže Kovačević.

Izbori su za tri i po mjeseca…

“Rat“ Plenkovića i HDZ-a s dijelom društva se nastavlja. U ponedjeljak se, prilikom pokušaja otvaranja internet stranice Index.hr, koji je jedna od najposjećenijih internet stranica uopće u Hrvatskoj, počeo pojavljivati “pop-up“ prozor s pitanjem: “Ako želite pristupiti Indexu, molimo vas da nam potvrdite da ste čovjek!“ Posjetitelj potom ima mogućnost da klikne na odgovor “Da, ja sam čovjek“ i “Ne, ja sam član HDZ-a“.

“Ja najprije očekujem od brojnih dušebrižnika, moralizatora i ostalih koji sigurno ne toleriraju dvostruke kriterije da reagiraju na takve pojave, pojave diskriminacije i pojave govora mržnje. Mislim da bi to bilo blagotvorno za društvo, jer ta vrsta šutnje traje sada desetak dana, a ja sam siguran da će svi dušebrižnici na to reagirati”, rekao je Plenković.

Kako god, sve ovo događa se tri i pol mjeseca prije lokalnih izbora u Hrvatskoj, tako da je za očekivati nove dalje sukobe, prozivke, reakcije…

Izvor: Al Jazeera