Ustoličen novi srpski patrijarh

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije izabran je za 46. čelnika SPC-a.

Ustoličenje novog srpskog patrijarha Porfirija u beogradskoj Sabornoj crkvi Svetog arhangela Mihaila (Tanjug/ Rade Prelic)
Ustoličenje novog srpskog patrijarha Porfirija u beogradskoj Sabornoj crkvi Svetog arhangela Mihaila (Tanjug/ Rade Prelic)

U Sabornoj crkvi u Beogradu novi patrijarh Porfirije završio je svoju besjedu gdje je ustoličen kao 46. patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC).

“Molim se Bogu i molim sve vas da me podržite da veliki i odgovorni zadatak koji je stavljen pred mene i položen na moja nejaka pleća, iznesem radosno, da kao 46. patrijarh, a 57. poglavar naše crkve budem u najmanjoj meri skroman predstavnik”, rekao je novi patrijarh, prenosi B92.

“Pred živim Bogom i crkvom i svima vama iskreno ispovedam da se nemam čime pohvaliti osim slabostima svojim”, poručio je, između ostalog, u svojoj besjedi patrijarh SPC-a.

“Rekao sam u julu 2014. u Zagrebu, da ću cijelim svojim bićem i uz blagodat Božju raditi na povezivanju ljudi i uspostavljanju mostova među ljudima, tako ću činiti i dalje”, rekao je Porfirije.

Porfirije – Kosovo za Srbe nije samo mit već suština identita

Novi poglavar SPC-a poručio je danas nakon ustoličenja da Kosovo za Srbe nije samo mit već pupčana vrpca, kolijevka i suština identiteta, čime je dao do znanja odnosa prema bivšoj srbijanskog pokrajini koja je proglasila nezavisnot 2008. godine.

Najhveća briga moja, ali i naše crkve i dalje je naše mnogostradalno Kosovo, naš duhovni Jerusalem, kako je govorio patrijarh Irinej” rekao je Porfirije, prenio je Tanjug.

On je rekao da Kosovo za Srbe nije samo mit, “jer mit pripada svetu imaginacije i tu možemo gubiti i pobeđivati”.

“Kosov je za nas zavet, a taj kosovski zavet je vezan za Novi zavet u čijem temelju je svetost”, poručio je Porfirije.

“Mi smo u Kosovu i Kosovo je u nama, u našim svetinjama, u ćirilici i Kosovskom zavetu. Kosovo je srce Srbije…”, rekao je novoizabrani poglavar SPC-a.

Dodao je da je srce organ života i ljubavi, pa da tako i na Kosovu ima mjesta za sve.

Posvetit ću se zajedništvu

Novi patrijarh Porfirije u današnjoj besedi poručio je da će se zalagati za zajedništvo u vrijeme kada “smo izloženi duhu razdora”, da njegovo službovanje na čelu SPC-a neće sadržati elemente parcijelnog bavljenja politikom.

Istakao je i da će za njega to biti jedan od najvažnijih zadataka kojem se želi posvetiti za vrijeme služenja kao patrijarh.

„Da bi taj zadatak ostvario čvrsto ću se držati ustrojstva crkve, koje je utemeljeno na Svetom pismu. Crkva je saborni organizam. Crkva je pozvana da sabira, objedinjuje i spaja, da služi miru i jedinstvu“, naglasio je on.

„U savremenim odnosima u društvu, savremena politika shvaćena je kao borba različitih partija, što često u sebi nosi i dosta neprijatnosti, možda i nepremirenih odnosa. Vidimo borbu grupa koje se udružuju radi ponekad međusobnog rivaliteta, što ne vidim kao politku u izvornom smislu te reči“, rekao je on.

Govoreći o politici, rekao je da je politika u izvornom smislu te riječi u antici, gdje se pojavila kao pojam, smatrana brigom za zajednički život.

„U toj brizi su učestvovali svi građani, koji su svi jednako delili tu brigu. Tom vrstom politike ne samo da hoću, već dubinski osećam da i moram da se bavim kao što je svaki čovek dužan da to čini u meri koje je njemu dato i na mestu u kojem se nalazi“, istakao je patrijarh.

Poslije današnjeg čina ustoličenja u Sabornoj crkvi, patrijarh Porfirije bit će kasnije uveden u tron i u historijskom sjedištu srpskih patrijarha, u Pećkoj patrijaršiji na Kosovu, a taj će dan SPC naknadno odrediti.

Liturgiji je prisustvovao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i premijerka Ana Brnabić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, a predsjednik Vučić sa s novim patrijarhom SPC-a sastao nakon ustoličenja, javio je ranije Tanjug.

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije (Perić) izabran je u četvrtak za 46. čelnika SPC-a, kada je na Saboru koji je održan u Hramu Svetog Save u Beogradu njegovo ime iz jevanđelja izvukao monah Matej. Preostala dva kandidata vladika bački Irinej i banjalučki Jefrem dobila su podršku 36 članova Sabora.

Čelnik mitropolije zagrebačko-ljubljanske

Vladika Porfirije rođen je 1961. godine u Bečeju, a na krštenju je dobio ime Prvoslav.

Osnovnu školu završio je u Čurugu, a Gimnaziju u Novom Sadu.

Diplomirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu 1986. godine.

Postdiplomske studije završio je u Atini, a potom je došao u manastir Svetih arhangela u Kovilju, gdje je postavljen za igumana.

Doktorirao je 2004. na Bogoslovskom fakultetu u Atini.

Od jula 2014. mitropolit je zagrebačko-ljubljanski. Tada je poručio da na novu dužnost odlazi bez predrasuda i otvorenog srca u odnosu na sve građane Hrvatske i Slovenije.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike VIJESTI
POPULARNO