Srbija vakcinisala više od 636.000 ljudi, ali na korak do pooštravanja mjera

Krizni štab na stolu ima i opciju privremenog potpunog zatvaranja ugostiteljskih objekata, uključujući i restorane u hotelima.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da očekuje da do kraja februara Srbija dobije vakcinu i četvrtog porizvođača, britansko-švedske kompanije AstraZeneca (Reuters)

Srbija je uz Veliku Britaniju, s više od 636.000 vakcinisanih, među vodećim zemljama Evrope po broju utrošenih doza na 100.000 stanovnika, ali je istodobno i na korak do pooštravanja epidemioloških mjera jer nova statistika ukazuje na porast broja novozaraženih i hospitaliziranih zbog korona virusa.

Medicinski dio Kriznog štaba, kako se doznaje u petak u Beogradu, na stolu ima i opciju privremenog potpunog zatvaranja ugostiteljskih objekata, uključujući i restorane u hotelima, jer se pokazalo da su zimovanja hiljada ljudi na Kopaoniku i Zlatiboru pridonijela skoku broja zaraženih, a ponovno su se počeli puniti i COVID odjeli srbijanskih bolnica, prenijela je Hina.

Srbija je posljednji put imala trocifreni broj novozaraženih 2. novembra prošle godine – 802, da bi početkom decembra dosegnula dosad rekordnih 7.999 novih registrovanih zaraza na dnevnom nivou, a potkraj godine, 27. decembra, i rekordan broj hopitaliziranih – 9731.

Putevi širenja zaraze

Članovi Kriznog stožera, prema saznanjima beogradskih medija u petak, posljednjih dana najviše analiziraju puteve širenja zaraze, a zaključak je da su žarišta puni hoteli u zimskim centrima, te ugostiteljski objekti, koji većinom poštuju sadašnje ograničenje radnog vremena do 20 sati, ali ne i protuepidemijske mjere, naročito o maksimalnom broju osoba prema površini lokala.

Tokom ove sedmice Srbija je dobila dodatnih 8.190 doza Pfizerove vakcine, još 50.000 doza ruskog Sputnika V, te 500.000 doza kineskog Sinopharma, što je dosad kontingent od ukupno milion i po doza vakcina isporučenog iz Kine.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da očekuje da do kraja februara Srbija dobije vakcinu i četvrtog porizvođača, britansko-švedske kompanije AstraZeneca, i to između 120.000 i 150.000 doza, prenio je Tanjug.

Prema epidemiološkom presjeku od četvrtka, u Srbiji su registrovana ukupno 415.943 slučaja zaraze, a od posljedica infekcije službeno su prijavljena 4.183 smrtna ishoda.

U Srbiji je, uz 15 umrlih, u četvrtak registrovano još 2.000 novozaraženih, a na bolničkom liječenju je 3.815 pacijenata, od kojih 141 na respiratoru.

Izvor: Agencije