Lavrov: Ako treba, prekinut ćemo veze sa EU

Ne bismo voljeli da se izolujemo od svijeta, ali smo spremni i na to, rekao je ministar vanjskih poslova Rusije.

Moskva ne odbacuje mogućnost prekidanja veza sa Evropskom unijom, ukoliko Brisel uvede sankcije koje će ugroziti rusku ekonomiju, rekao je Sergej Lavrov (Reuters)

Moskva ne odbacuje mogućnost prekidanja veza sa Evropskom unijom, ukoliko Brisel uvede sankcije koje će ugroziti rusku ekonomiju, rekao je danas ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov, prenosi Tanjug pozivajući se na rusku novinsku agenciju TASS.

“Verujemo da smo spremni. Budemo li vidjeli još jednom, kao što smo vidjeli mnogo puta dosad, da su sankcije uvedene u oblastima koje nanose štetu našoj ekonomiji i najosjetljivijim oblastima…”, na trenutak je ostao nedorečen Lavrov, a onda je dodao:

“Ne bismo voljeli da se izolujemo od svijeta, ali smo spremni i na to…“, rekao je Lavrov, prenose agencije.

Čelni diplomat Evropske unije Josep Borrell rekao je ranije ove sedmice da ruska vlast postaje sve autoritarnija i ne poštuje demokratsku vladavinu prava, upozorivši da su moguće nove sankcije Rusiji.

“Oni su nemilosrdni”, rekao je visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost u Evropskom parlamentu nakon posjete Moskvi gdje je tražio oslobađanje kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog.

“Sadašnja struktura vlasti u Rusiji, koja spaja ekonomske interese, vojsku i politički nadzor, ne ostavlja prostora za demokratsku vladavinu prava”, dodao je.

‘Zabrinjavajući autoritarni put Rusije’

Borrell je najavio da će pripremiti nacrt novih sankcija EU-a protiv Rusije koje će se razmotriti idućih sedmica.

“Na državama članicama je da poduzmu iduće korake, i da, oni uključuju sankcije”, rekao je europarlamentarcima.

“Iznijet ću konkretne prijedloge”, izjavio je Borrell i najavio da će se o tome raspravljati na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja Unije 22. februara i na samitu EU-a u martu.

U najoštrijem govoru od ruske aneksije Krima 2014, rekao je da mu je posjeta Rusiji prošlog petka učvrstila ocjenu da se Rusija želi odvojiti od Evrope i podijeliti zapadne zemlje.

“Ruska vlada ide zabrinjavajućem autoritarnim putem”, ocijenio je. “Čini se da gotovo nema prostora za prostor demokratskih alternativa… oni su nemilosrdni u zatiranju takvih pokušaja”, rekao je i dodao da vjeruje da Kremlj demokratiju vidi kao “egzistencijalnu prijetnju”.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike VIJESTI
POPULARNO