Vučić o cijepljenju: Morali smo se pobrinuti za sebe

Srbija je do srijede vakcinisala 550 hiljada ljudi, od kojih 50 hiljada s dvije doze.

Srbijanski predsjednik kazao je da je jedna od vakcina vjerojatno spasila život njegove majke koja je hospitalizirana (Anadolija)

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je za Euronews da se Srbija morala pobrinuti sama za sebe kad je pitanju vakcinisanje protiv korona virusa, prenijela je Hina.

Srbija je predvodnica u Evropi po broju cijepljenih.

Zemlja nije članica EU-a i dosad nije dobila mnogo pomoći iz Brisela u nastojanju da vakciniše stanovništvo, prenosi agencija.

“Ne kritiziram nikoga, ali morali smo se pobrinuti sami za sebe”, rekao je Vučić.

Srbija svoje građane vakciniše kineskom i ruskom vakcinom te američkim Pfizerom, a do kraja februara bi trebala dobiti i vakcinu AstraZenece.

„Sve vakcine su veoma sigurna, neka s istoka su sigurnija od onih sa zapada, ali sva su odlična“, rekao je Vučić u razgovoru s Euronewsom.

Srbijanski predsjednik kazao je da je jedna od vakcina vjerojatno spasila život njegove majke koja je hospitalizirana, ali je devet dana nakon vakcinacije počela razvijati antitijela.

Vučić se suzdržao kritika na račun Unije

Srbija je do srijede vakcinisala 550 hiljada ljudi, od kojih 50 hiljada s dvije doze, a Vučić je istaknuo da se do kraja februara planira vakcinisati više od milion ljudi, što je 15 posto stanovništva. Za usporedbu, EU je dosad vakcinisala samo tri posto svog.

„Dosad nismo dobili nijednu vakcinu iz COVAX-a, nego samo iz bilateralnih dogovora s američkim Pfizerom, Kinom i Rusijom, ne i EU-om“, rekao je Vučić, referirajući se na svjetski program raspodjele vakcina za siromašnije zemlje pod vodstvom Svjetske zdravstvene organizacije.

Vučić se suzdržao kritika na račun Unije. „Ne osjećamo se ostavljenima od EU-a i neću ništa komentirati jer je Srbija na putu prema tom savezu, cijenimo ulogu Olivera Varhelyja, drugih povjerenika i Ursule von der Leyen”, kazao je o povjereniku Evropske komisije za proširenje te o predsjednici tog tijela.

Istaknuo je kako je bilo jasno da će se države suočiti s nestašicom vakcina jer se prije godinu dana isto dogodilo s respiratorima, pa dodao da je Srbija spremna donirati vakcine Sjevernoj Makedoniji i drugim susjedima „jer je potrebno da i oni budu vakcinisani kao i mi“.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada