Brazil: Nova istraga protiv Bolsonara zbog širenja lažnih vijesti

Provođenje istrage protiv predsjednika Jaira Bolsonara zbog objavljivanja lažne informacije u videosnimci u kojoj je cjepivo protiv covida povezao s aidsom.

Nepunih godinu dana do predsjedničkih izbora 66-godišnji predsjednik nije bio nikad nepopularniji. (EPA)

Sudac brazilskog Vrhovnog saveznog suda naredio je u petak provođenje istrage protiv predsjednika Jaira Bolsonara zbog objavljivanja lažne informacije u videosnimci u kojoj je cjepivo protiv covida povezao s aidsom.

Odluka sudije Alexandrea de Moraesa, člana najvišeg brazilskog pravosudnog tijela, odgovor je na zahtjev senatskog odbora koji je u oktobru optužio predsjednika države da je u pandemiji počinio teške prekršaje dok se protiv Bolsonara vodi još pet istraga, zasad bez rezultata, prenosi Hina.

Predmet ove nove istrage je videosnimak na kojoj se predsjednik s krajnje desnice poziva na navodno službeni izvještaj britanske vlade u kojem se “sugerira” da osobe koje su potpuno cijepljenje protiv COVID-19 razvijaju bolest AIDS “puno brže nego inače”.

Ovu je informaciju britanska vlada demantirala preko AFP-ove službe za provjeru činjenica, Brazilskog društva za zarazne bolesti i drugih zdravstvenih organizacija.

Snimak je povučen s Facebooka, Instagrama i YouTubea. I videoplatforma je odlučila na sedmicu dana povući Bolsonarovu mrežu.

Predsjednik na udaru istraga

Brazilsko društvo za zarazne bolesti u augustu je odlučilo provesti istragu protiv Jaira Bolsonara zbog “klevete” i “poticanja na počinjenje kaznenog djela” u slučaju povezanom s osporavanjem brazilskog sistema elektroničkog glasanja.

Predsjednik je i na udaru drugih istraga kojima se treba utvrditi je li se u slučajevima koji se tiču članova njegove porodice miješao u rad savezne policije i zbog toga što je na društvenim mrežama objavio policijski izvještaj – koji je nosio oznaku tajnosti – o navodnom napadu na izborni sistem.

Nepunih godinu dana do predsjedničkih izbora 66-godišnji predsjednik nije bio nikad nepopularniji.

Izvor: Agencije