Svjetski ekonomski forum ponovo odgodio skup u Davosu

Razlog za odgodu je nalet novog vala korona virusa, zbog kojeg je Švicarska pooštrila mjere.

Prema novom planu, skup će se održati početkom idućeg ljeta (Bloomberg)

Svjetski ekonomski forum odgodio je svoj godišnji skup u Davosu, koji je na programu bio narednog mjeseca, drugu godinu zaradom, a razlog je nalet novog vala korona virusa u Švicarskoj, kao i općenito u svijetu.

Skup se trebao održati od 17. do 21. januara, no, Forum je objavio da je „nesigurnost“ zbog varijante omikron primorala organizaciju da ponovo razmisli o njegovom održavanju.

Prema novom planu, skup će se održati početkom idućeg ljeta, piše Bloomberg.

„Trenutno stanje sa pandemijom čini izuzetno teškim organizaciju okupljanja ljudi uživo“, rečeno je. „Uprkos striktnim zdravstvenim protokololima na sastanku, visoka prenosivost omikrona i njegov uticaj na putovanja i mobilnost odgodu su nametnule za nužnost“.

Nova varijanta promijenila planove

Još prošle sedmice, zvaničnici Foruma su izražavali sigurnost u održavanje konferencije, zbog otvorenosti Švicarske za međunarodna putovanja i mogućnosti testiranja.

No, pojava varijante omikron plan je dovela u opasnost.

Švicarska je u ponedjeljak pooštrila mjere kako bi suzbila širenje virusa i zaštitila svoj zdravstveni sistem. Vraćen je obavezan rad od kuće, dok je nevaksinisanim osobama uskraćeno prisustvo velikom dijelu javnog života.

Švicarska je ovog mjeseca registrovala oko 180 hiljada slučajeva korona virusa.

Izvor: Al Jazeera